Ministrul Finantelor vede in sporirea salariului brut o buna sursa de acoperire a majorarii pensiilor si salariilor din invatamint si educatie.

Salariul mediu brut va creste anul viitor cu 25%, a declarat ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, care a anuntat si pentru anul acesta o marire comparabila - 21,3%. Ministrul a afirmat ca aceste cresteri salariale vor fi principala sursa pentru marirea pensiilor proiectate de Guvern. „Un inalt demnitar se intreba de unde vom scoate noi un miliard de euro pentru Educatie, un miliard pentru Sanatate si un miliard jumatate pentru pensii", a spus Vosganian facind referire la presedintele Basescu.

Ministrul Economiei a explicat ca PIB-ul Romaniei se va situa in jurul cifrei de 120 de miliarde de euro, in acest an, si 135 de miliarde de euro, anul viitor. Calculele Finantelor arata ca in 2008 vor intra astfel suplimentar, la buget, sase miliarde de euro, din care se poate sustine cresterea pensiilor. In afara majorarilor salariale, cresterile inregistrate pe sectoarele de turism si constructii, pentru a mentiona doar citeva dintre zonele dinamice ale economiei, reprezinta si ele surse de venit care pot juca acelasi rol.

Datorita efectelor cotei unice, salariul mediu net s-a apropiat foarte mult de cel brut in 2005. Conform Institutului National de Statistica, salariul mediu net pe economie a crescut in 2005, fata de 2004, cu 24%. In prezent, salariul mediu net este de 1.012 lei, cu 21,5% mai mare decit cel din mai 2006. Valorile cele mai mari ale cistigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitatile de intermedieri financiare (3.746 de lei), iar cele mai mici, in industria de prelucrare a lemnului si a produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei (594 de lei).

Salariul mediu brut in 2002, luna noiembrie, era de 570 de lei noi. Luna noiembrie este cea mai apropiata de adevar in ceea ce priveste indicarea cresterii cistigului salarial de la an la an, pentru ca decembrie este „afectata" de primele de sarbatori, deci ar avea o relevanta mai mica. Pina anul acesta, salariul mediu brut a crescut cu peste 10% in fiecare an. Doar din noiembrie anul trecut pina in mai anul acesta, salariul brut a crescut cu peste 10%. Guvernul si analistii se asteapta ca anul acesta sa aiba loc cele mai mari cresteri de salarii de dupa 1990.