Majorarea pensiilor planificata de guvernul roman nu va afecta perspectiva ratingului acordat tarii de Standard & Poor's (S&P), intrucat confirma ingrijorarea anterioara referitoare la politica fiscala, care a determinat reducerea perspectivei calificativului in aprilie, transmite Reuters.
Planul privind cresterea cu aproape 100% a pensiilor de stat, in urmatorii doi ani, se adauga riscurilor de inversare rapida a stabilitatii economiei romanesti, a declarat Remy Salters, analist la agentia S&P. Acesta a respins posibilitatea unei noi reduceri a perspectivei de rating in contextul cresterii pensiilor. "Exista riscuri pe termen scurt. Pe termen lung, apreciem ca trendul calificativului Romaniei este ascendent, pe fondul integrarii in UE si al reformelor structurale", a afirmat Salters.

Se accentueaza riscul de "supraincalzire"

Standard & Poor's a redus in aprilie perspectiva de rating a Romaniei de la pozitiv la stabil, la cateva zile dupa ce coalitia de centru s-a destramat, lasand guvernul cu o sustinere parlamentara de doar 20%.
Analistul a subliniat ca guvernul primului-ministru Calin Popescu Tariceanu se bazeaza momentan doar pe sprijinul Partidului Social Democrat, partid de stanga, si nu dispune de pozitia necesara pentru diminuarea riscurilor extreme, printr-o strategie bugetara mai stricta.
Pe de alta parte, sumele alocate pentru cresterea pensiilor implica unele costuri de oportunitate, in conditiile in care fondurile ar putea fi utilizate pentru investitii in alte sectoare, iar masura reprezinta, de asemenea, un stimulent fiscal important, care va avea ca rezultat un avans important al deficitului de cont curent, accentuand riscul de supraincalzire.

Motiv de ingrijorare si pentru deficitul de cont curent

Citeste si:

"Daca majorarea pensiilor contribuie la cresterea consumului, va exista un impact asupra deficitului contului curent. Deficitul este unul dintre cele mai mari din Europa, luand in calcul acest raport", a spus Salters.
Romania inregistreaza un deficit de cont curent de peste 10% din PIB, iar analistii estimeaza ca indicatorul va continua sa se deterioreze, pana la 12-13% din PIB.
Salters apreciaza ca fondurile suplimentare alocate consumului, prin majorarea pensiilor, nu vor periclita atingerea tintei de inflatie de 2,8-4,8%, pentru 2008, si anticipeaza o tendinta de apreciere a leului, care a atins in aceasta saptamana un nou maxim al ultimilor cinci ani fata de euro. S&P crediteaza Romania cu ratingul "BBB minus", cel mai redus acordat unui stat membru UE.
Parlamentul roman a adoptat saptamana trecuta o lege privind majorarea cu 33%, respectiv 43% a pensiilor in 2008 si 2009, ceea ce va determina cheltuieli bugetare suplimentare cu 14,3 miliarde lei, suma ce va fi acoperita, conform declaratiilor guvernului, din sursele generate de cresterea economica.

INFOBOX

Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ieri ca persoanele care critica majorarea pensiilor in conditiile actuale ale economiei romanesti nu cunosc realitatea si nici ceea ce inseamna bugetul, finantele si politica de pensii. Traian Basescu a declarat miercuri ca Legea pensiilor va ajunge vineri la promulgare si ca va cere imediat Guvernului prezentarea resurselor financiare pentru a avea constiinta impacata ca nu va contribui la prabusirea fondului de pensii in 2009 sau 2010. Potrivit presedintelui, aceasta crestere nu poate fi pusa pe seama cresterii economice de 6% din 2007. "Raman descoperite 1,5 miliarde", a sustinut Basescu, adaugand ca prin aceasta crestere ar putea fi afectate angajamentele asumate in programul de guvernare legate de cresterea bugetului alocat educatiei de la 5% la 6% din PIB, in 2008.