Dupa ce au testat cu succes roboti in teatre de razboi, producatorii din domeniu se asociaza cu industria de armament pentru a dezvolta politistul cu hardware si cu software.

Pe langa "oculte" interese economice, in razboaie se testeaza ce
Dupa ce au testat cu succes roboti in teatre de razboi, producatorii din domeniu se asociaza cu industria de armament pentru a dezvolta politistul cu hardware si cu software.

Pe langa "oculte" interese economice, in razboaie se testeaza cel mai bine noi tipuri de armament. Zonele de conflict din Irak si Afganistan permit si utilizarea unor masinarii robotizate. Printre cele mai popularizate exemplare utilizate de armata americana se gasesc dispozitivele dezvoltate de iRobot, companie care produce atat pentru uz casnic (aspiratoare), cat si pentru sectoarele industrial si guvernamental. In Irak si in Afganistan, trupele americane folosesc modele PackBot: Scout (18 kg), Explorer (22 kg) sau EOD (24 kg).

Masinariile autonome exploreaza zone de conflict si trimit informatiile catre trupa. Au senzori de miscare si de temperatura, camere de filmat, sisteme de comunicatie radio, acumulatori. Pot detecta si explozibili si, gratie senilelor, se pot deplasa pe teren accidentat. Dupa succesul misiunilor militare, americanii s-au gandit sa foloseasca roboti si pentru trupele de politie.

Cu electrosocuri. Recent, cei de la iRobot au anuntat un parteneriat cu producatorul de arme neletale Taser, pentru a dezvolta roboti pentru fortele de politie din lumea intreaga. Primele modele vor fi de dimensiuni mici, nu mai mari de 1 metru, si vor avea in dotare arme cu electrosocuri. De fapt, este vorba despre o "prelucrare" a pistolului Taser X26. Cu aceasta arma poate fi imobilizata o persona, prin electrosocuri, fiind afectati muschii scheletici. Descarcarea produce paralizarea agresorului in mai putin de o secunda.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.