Educatie - Angajatii primesc sfaturi despre alimentatia rationala pe e-mail  Europa vrea sa ne convinga ca pranzul la locul de munca nu inseamna un covrig si o merdenea cumparate de la colt. Angajatorii trebuie sa ia masurile necesare pentru ca toata lumea sa serveasca mancare gatita la pranz.
Cei mai multi dintre noi ne alimentam haotic. Dimineata o cafea si eventual un sandvis, la pranz un covrig, un mar sau ce se nimereste, iar seara incercam sa recuperam. Putine sunt firmele care le asigura angajatilor un loc unde sa serveasca pranzul si sunt si mai putine cele care ofera masa gratuit. Europa insa ne pregateste ceva. Cel putin aceasta a fost concluzia care s-a tras la conferinta sustinuta de Departamentul General de Sanatate si Protectia Consumatorului de la Bruxelles, din 3 iulie.  PROGRAME. Folosindu-se de studiile realizate pana acum, Eva Roos, cercetatoare din Finlanda, a ajuns la concluzia ca nu ne mai alimentam sanatos, de cand femeile au inceput sa munceasca cot la cot cu barbatii si nu mai au timp sa gateasca. "Faptul ca am inceput sa servim masa din ce in ce mai mult in oras a dus la scaderea calitatii din punct de vedere nutritional a mancarii pe care o ingeram", a spus experta.  De aceea, Comisia Europeana prin asociatiile partenere incearca in acest moment sa desfasoare mai multe proiecte de educarea angajatului cu privire la modul corect de a manca. Cel mai mare proiect de acest gen a avut loc in 2004, in Olanda. Atunci, scopul a fost cresterea cantitatii de fructe si legume si scaderea consumului de grasimi. Primul pas a fost plasarea de informatii legate de hrana sanatoasa, colesterol si presiune arteriala langa produsele alimentare. Apoi s-au organizat bufete suedeze cu hrana sanatoasa la fiecare doua luni. In urma acestui studiu s-a constatat ca oamenii au consumat mai putine grasimi, dar nu a fost nici o schimbare legata de consumul de fructe si de legume. Roos a adus drept exemplu Finlanda, unde grija pentru angajati este foarte mare. De aceea, s-a dat un set de recomandari privind pranzul la locul de munca inca din 1970 si s-au facut acorduri comerciale intre sectorul public si cel privat. In urma acestora, angajatii finlandezi isi pot cumpara pranzul la preturi foarte mici. Una dintre masurile pe care Roos le crede eficiente este scaderea pretului alimentelor sanatoase si ridicarea preturilor pentru cele care ne afecteaza sanatatea.  LA IRLANDEZI. O alta campanie a fost desfasurata de Fundatia pentru Sanatate si Nutritie din Irlanda, in doua etape, in mai multe companii. In prima etapa, in 2005, pentru ca eficienta programului sa fie cat mai mare s-au angajat coordonatori care sa le explice angajatilor ce inseamna sa te hranesti sanatos. Impreuna cu aceste indicatii, angajatii au primit chiar si un jurnal in care au tinut evidenta alimentelor consumate, a caloriilor, a kilogramelor. Coordonatorii au venit chiar si cu demonstratii practice pentru a le arata irlandezilor care petrec mult timp la birou cum trebuie sa isi gandeasca meniul pentru a nu deveni obezi. Celor care vin cu pachet de acasa li s-au dat sfaturi pentru ca acesta sa contina doar alimente sanatoase. Pentru ca rezultatele programului au fost spectaculoase, foarte multe companii au aderat la el, din grija pentru angajati.   Cum e la altii In cadrul conferintei au fost prezenti si reprezentantii mai multor companii multinationale care au detaliat care este atitudinea lor fata de pranzul angajatilor. Evident, totul a fost vopsit in roz. Meniul cantinei realizat de nutritionisti, bucatari profesionisti care nu numai ca gatesc in cantina companiei, dar care ii si invata pe angajati cum sa pregateasca masa si acasa. De asemenea, la cantina angajatii gasesc cosuri cu fructe si cu legume proaspete, pe care le pot consuma in voie. La intervale regulate de timp, sunt organizate seminarii de nutritie. Peretii cantinelor sunt tapetati cu pliante despre alimentatia echilibrata, iar din cand in cand primesc pe e-mail date despre ce trebuie sau nu sa manance. Nici familiile angajatilor nu sunt uitate. Acestea sunt invitate sa participe la evenimente, unde sunt puse sa gateasca sanatos.   Sfaturi Nutritionistii le-au explicat angajatilor ca pentru a se hrani corect trebuie in primul rand sa nu sara peste nici una dintre mesele principale ale zilei. Alimentele servite trebuie sa fie sanatoase, iar meniul trebuie sa fie echilibrat, astfel incat pe parcursul unei zile sa luam toate vitaminele si mineralele necesare. Desertul trebuie servit numai dupa masa, ci nu ca gustare. Un alt aspect important mentionat de nutritionisti este faptul ca trebuie sa ne cantarim.