In urma cu citeva luni s-a infiintat Serviciul Politiei Canine, prin reorganizarea "Biroului ciini de urma". Recent, in familia "lupilor politisti" au intrat patru pui de labrador.

La Serviciul de Politie Canina s-a dat alarma joi dimineata, la ora 6.30. Seful, Ilie Marinescu, si-a pus "subordonatii" la lucru. "Am fost chemati de Sectia 7 la o spargere de locuinta. Pleaca pe teren agentul Alexandru Gioni cu partenerul sau, Nero. Nu va pot da mai multe amanunte, este un caz in lucru", ne-a spus Ilie Marinescu. Ciinele Nero a fost scos din cusca si urcat intr-un Volkswagen Transporter. Parea obisnuit cu zgomotul sirenei de pe masina.

Serviciul Politiei Canine s-a infiintat recent, in urma reorganizarii "Biroului ciini de urma", in comuna Voluntari din judetul Ilfov. Anul trecut, biroul ramasese cu doar citiva ciini politisti si cinci-sase subofiteri. Sefii Politiei intentionau sa desfiinteze biroul si sa dea la sectiile de politie ciinii care mai ramasesera. Serviciul insa a prins viata. "Avem acum 38 de angajati si 50 de ciini. Am primit patru pui de labrador, pe care urmeaza sa-i specializam pentru depistarea drogurilor. Am mai avut un ciine pentru droguri, Vacab, dar a murit in toamna anului trecut. A avut 11 ani de activitate", ne-a mai spus Ilie Marinescu. Ciinele Ebal, insotit de agentul Lucian Coman, are la activ 35 de actiuni in care si-a pus nasul la bataie. Este specializat in descoperirea cadavrelor ingropate.

De ce Vacab? De ce Ebal? „La noi vin cu numele pe care le dau de la crescatoria din Sibiu. Primesc numele in ordine alfabetica. In fiecare an numele incep cu o anumita litera. Asa se tine evidenta lor si asa iti poti da seama citi ani are fiecare ciine, dupa numele pe care-l poarta. De aceea Ebal ori Acik nu va spun nimic", ne explica Marinescu.

Sectia de politie pentru ciini din Voluntari va fi renovata din fonduri PHARE. Marinescu spune ca se doreste pentru ciini construirea de locuri cu incalzire si dusuri, dupa modelul celor din alte tari. Un alt plan de viitor este infiintarea Compartimentului odorologie - in care criminalistii sa construiasca un fel de banca de mirosuri.