Presedintele Comisiei de abuzuri din Senat, senatorul PSD, Ion Toma, a prezentat ieri sinteza activitatii comisiei in prima sesiune parlamentara din 2007, precizand ca in aceasta perioada au fost primite 1.126 de petitii. Toma a declarat ca, dintre acestea, Comisia de abuzuri a trimis, in cazul a 504 petitii, sesizari catre institutiile aflate sub control parlamentar, precum si celor din sistemul judiciar si organelor administratiei centrale si locale.
Pentru 346 de petitii, Comisia de abuzuri a trimis raspuns direct petitionarilor, un numar de 240 de petitii, anonime sau fara obiect, fiind clasate, iar 36 aflandu-se inca pe agenda de lucru a comisiei, pentru investigatii suplimentare.
Potrivit sintezei activitatii comisiei, in prima sesiune parlamentara a anului 2007 au fost audiati 41 de petitionari, pentru clarificarea aspectelor sesizate in petitii, presedintele Ioan Toma dand cateva exemple de audieri, a ziaristului Sorin Rosca Stanescu sau a ministrilor Laszlo Borbely, Sebastian Vladescu si Tudor Chiuariu.
Ion Toma a declarat ca pentru perioada urmatoare comisia isi propune sa aiba a€žo altfel de abordare, mai activa, cu presa", astfel ca fiecare sedinta a comisiei va fi urmata de un comunicat de presa, iar fiecare caz important al comisiei va fi discutat la Salonul Alb din Senat, cu invitarea mass-media.
La prezentarea bilantului pentru prima sesiune parlamentara din 2007, Ion Toma a prezentat cateva exemple de petitii aflate in dezbaterea comisiei de abuzuri si audierile care au rezultat in urma acestor sesizari.
El a prezentat audierea ministrului delegat pentru Lucrarile Publice si Amenajarea Teritoriului, Laszlo Borbely, si a fostului ministru al Finantelor, Sebastian Vladescu, care au fost invitati de membrii comisiei pentru a clarifica modul in care a fost constituit si folosit fondul rezultat din cota de 2% din banii obtinuti din privatizari, destinati construirii de locuinte sociale.
a€śPozitiile exprimate de acestia au lamurit comisia ca la nivel ministerial nu a fost urmarita realizarea de locuinte sociale din cota de 2%, asa cum prevede legea, incalcarea legii fiind sanctionata prin constituirea comisiei parlamentare de ancheta pentru investigarea si clarificarea modului in care au fost cheltuite sumele din acest fonda€ť, se arata in bilant.
Comisia de abuzuri a audiat si conducerea Autoritatii Nationale de Restituire a Proprietatii (ANRP) si pe presedintele institutiei, Ingrid Zaarour, concluziile senatorilor aratand ca a€śla nivelul Autoritatii, atributele de indrumare a activitatii tuturor institutiilor abilitate sa asigure restituirea proprietatilor a fost ignorata, preferandu-se aplicarea de sanctiunia€ť. Ion Toma a aratat ca, in urma analizarii acestui caz, s-a decis sesizarea primului-ministru, pentru o evaluare a activitatii ANRP. (Mediafax)