Curtea Constitutionala a decis ca si fostii ministri, nu doar cei aflati in functie, pot fi anchetati numai daca procurorii au acordul Presedintiei.

Exceptia de neconstitutionalitate ridicata de avocatul lui Adrian Nastase in cazul „Zambaccian", Gheorghe Diaconescu, a fost admisa joi de Curtea Constitutionala. El a contestat noile prevederi ale legii raspunderii ministeriale, potrivit carora doar urmarirea penala a ministrilor in exercitiu se poate face doar cu acordul presedintelui Romaniei, iar pentru cei care nu mai sint in functie, cum este cazul lui Adrian Nastase, se aplica doar Codul de procedura penala, mai precis sint anchetati ca orice alti cetateni, prin simpla decizie a procurorului. Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au suspendat, pe 22 martie, judecarea dosarului Zambaccian si au sesizat Curtea Constitutionala in legatura cu exceptii de neconstitutionalitate invocate de avocatul familiei Nastase. „Dispozitiile criticate instituie un regim discriminatoriu fata de fostii ministri. Pe timpul mandatului, ei sint verificati printr-o procedura speciala, pe cind cei care nu mai sint in desfasurarea mandatului sint verificati printr-o procedura de drept comun", a explicat avocatul Diaconescu, citat de NewsIn. El a completat ca lipsa avizului Controcenilor pentru urmarirea penala a lui Adrian Nastase anuleaza intregul dosar Zambaccian, pentru ca toate probele administrate fara acest aviz ar fi fost obtinute ilegal.

Dinspre DNA lucrurile se vad insa diferit. Procurorul Doru Tulus, seful sectiei a II-a a DNA, unde a fost intocmit dosarul Zambaccian, a declarat pentru Cotidianul ca dosarele trimise deja in instanta nu vor fi afectate de decizia de joi a Curtii Constitutionale. „Legea, in acest caz, hotarirea Curtii Constitutionale, poate decide numai pentru viitor. Noi am intocmit acele rechizitorii respectind legea raspunderii ministeriale, care atunci nu era declarata neconstitutionala", a spus Tulus. El a completat ca pentru anchetele care n-au ajuns inca in instanta, cum ar fi cele care-i vizeaza pe fostii ministri Marko Bela sau Miron Mitrea, DNA va solicita avizul Presedintiei. Tulus a explicat si de ce nu se aplica in acest caz prevederile legii penale celei mai favorabile. Decizia CC nu priveste o eventuala reducere a pedepselor, ci se refera strict la o chestiune de procedura.

In dosarul Zambaccian, Adrian Nastase este acuzat pentru luare de mita in forma continuata, santaj si trafic de influenta, Dana Nastase este inculpata pentru complicitate la luare de mita si alte doua infractiuni, iar Irina Jianu, fosta sefa la Inspectoratul de Stat in Constructii, si Cristian Mihail Vasile, administrator al firmei Eurografica, sint inculpati pentru dare de mita. Fostul premier al Romaniei este acuzat de procurorii anticoruptie ca, in perioada 2001-2004, folosind autoritatea si influenta rezultate din functiile politice si administrative ocupate in stat, ar fi obtinut, in total, suma de 48 de miliarde de lei vechi, adica 1,3 milioane de euro. Aceeasi exceptie a fost ridicata si in dosarul in care fostul secretar general al Guvernului Serban Mihailescu este cercetat tot pentru fapte de coruptie, pentru ca ar fi primit ca mita 11 arme de vinatoare.