Sub masca "promovarii tinerilor din Voluntari si implicarea acestora in activitati sportive si culturale", primarul Florentin Pandele si consilierii din Voluntari ii ofera afaceristului Dumitru Bucsaru (foto), printr-o asociere in participatiune intre Consiliul Local si echipa de fotbal patronata de acesta, trei milioane de euro in sezonul 2007-2008 pentru ca FC Unirea Urziceni, din judetul Ialomita, sa joace sub titulatura FC Unirea Voluntari Urziceni.
Mai mult, Pandele si consilierii sai, in urma aceleiasi asocieri, ii pun la dispozitie afaceristului protejat de Traian Basescu o mare afacere imobiliara: construirea unui complex cultural-sportiv, evaluat de primarul din Voluntari, "la o prima ochire", la cel putin 40 de milioane de euro. Practic, aflat intr-o perioada proasta a afacerilor sale, Bucsaru primeste de la Pandele un cadou nesperat.
Edilul din Voluntari si cei 19 consilieri viseaza construirea unui "complex cu o capacitate de aproximativ 30.000 de locuri, ultramodern, cu sali de conferinte, restaurante, spatii comerciale si de divertisment". Asadar, afaceristul pentru care Traian Basescu a facut trafic de influenta va intra intr-o combinatie imobiliara din care aproape toti cei implicati vor avea de castigat. Cu exceptia cetatenilor de rand.
Conform Hotararii Consiliului Local Voluntari nr. 45 din 26 aprilie 2007, bugetul pe acest an al Serviciului de Alimentare cu Apa si Canalizare din cadrul primariei este in suma de 2.320.884, 08 lei, adica 725.276 de euro. Aceasta este suma alocata de alesii locali pentru putinii cetateni din Voluntari care nu mai folosesc closetele din curte si au acces la reteaua de alimentare cu apa si la cea de canalizare. In aceste conditii, cei 19 consilieri, ghidonati de primarul Pandele, baga trei milioane de euro in buzunarele lui Dumitru Bucsaru pentru ca jucatorii echipei de fotbal patronata de acesta sa aiba inscriptionat pe tricou numele fostei comune Voluntari, ajuns oras intr-un mod cam fortat. Dar iata, in primul rand, comunicatul de presa, pe care il redam, inclusiv cu greselile de redactare, asa cum a fost scris de biroul de presa al primarului Pandele: "Consiliul Local Voluntari si FC Unirea Urziceni au incheiat un contract de asociere in participatiune in proportie de 50%-50%, avand ca scop promovarea tineretului din Voluntari si implicarea acestora in activitati sportive si culturale. In baza contractului de asociere, Consiliul Local Voluntari va co-finanta echipa de fotbal, din sezonul fotbalistic 2007-2008, cu suma de 3 milioane euro urmand ca aceasta sa joace din acest an competitional sub denumirea de F.C. Unirea Voluntari Urziceni.
Totodata, cele doua parti au convenit sa participe la construirea unui complex sportiv-cultural pe teritoriul orasului Voluntari. Acest complex va avea o capacitate de apoximativ 30.000 locuri, ultramodern cu sali de conferinte, restaurante, spatii comerciale si de divertisment, complex ce este preconizat sa fie finalizat in aproximativ 3 ani de zile.
Echipa F.C. Unirea Voluntari Urziceni va continua sa dispute meciurile de pe teren propriu la Urziceni, urmand ca dupa finalizarea complexului sportiv, echipa sa-si schimbe denumirea in F.C. Voluntari si sa dispute meciurile pe stadionul complexului din orasul Voluntari.
Cele doua parti ce se vor asocia, respectiv Asociatia si Consiliul Local vor sustine mai departe in Liga II de Fotbal Clubul Unirea Voluntari Urziceni."
Netoiu, destinatarul initial
Dupa mai multe tentative, ZIUA a reusit sa aiba un dialog telefonic cu primarul Pandele pe tema acestui proiect. In primul rand, edilul de Voluntari a contrazis comunicatul dat de biroul sau de presa, spunand ca inca nu s-a incheiat nici un contract: "nu este acum nici un contract. Este o hotarare a Consiliului Local, hotararea urmeaza sa se materializeze intr-un contract. Se lucreaza la acest contract."
In al doilea rand, primarul Pandele a dezvaluit ca tot gheseftul imobiliar, financiar si sportiv il avea drept destinatar initial pe fostul capitan de securitate Gigi Netoiu, ajuns mare investitor in fotbal. De asemenea, Pandele a incercat sa ne convinga de faptul ca Dumitru Bucsaru, care are o resedinta in Pipera, ar fi auzit din "gura targului" de "oportunitate" si a venit, tocmai la tanc, cu propunerea: "Tot complexul se va intinde pe un teren de 4,5 hectare - domeniul public al primariei. Terenul este situat intre Pipera si Voluntari. Vreau sa va informez ca noi am avut intentia initiala, Consiliul Local, de a ne asocia cu Gigi Netoiu, care ne-a facut o propunere sa luam o echipa din divizia B, sa jucam la Mogosoaia pana in momentul in care vom reusi sa finalizam stadionul respectiv. In urma cu aproape doua saptamani, domnul Netoiu a fost vazut la televizor de cativa consilieri, la Mioveni, facand declaratii acolo ca urmeaza sa se asocieze cu Fotbal Club Mioveni. Astfel, Gigi Netoiu i-a suparat pe consilierii locali din Voluntari. In momentul acela a venit oferta de la Unirea Urziceni, de la domnul Bucsaru, in urmatoarea varianta. Dansul are un complex sportiv de antrenament cu opt terenuri de fotbal, hotel si piscina in Urziceni. In momentul de fata ne aflam in etapa in care urmeaza sa se faca evaluarea a ceea ce are domnul Bucsaru in Urziceni, precum si a terenului nostru pe care urmeaza sa se construiasca, evaluari ce vor fi facute de trei experti autorizati. Cum a aflat domnul Bucsaru?! Se vorbea atat in Pipera, cat si in Voluntari, ca vom face un parteneriat cu Netoiu, si asa a aflat domnul Bucsaru de ceea ce doream sa facem. Nu sunt amic, nu sunt partener cu Bucsaru. Am stat de vorba cu dumnealui a treia oara in viata atunci cand s-a propus aceasta intalnire pentru a ne face propunerea de asociere, fara sa am nici un fel de contact de afaceri."
Valoare subevaluata
Edilul Pandele viseaza la realizarea unui proiect megaloman. "In primul rand, vreau sa va spun ca noi nu sponsorizam clubul, nici nu avem voie sa facem asa ceva. Noi participam la bugetul competitional al FC Unirea Urziceni in parti egale, 50 - 50 la suta. Anul acesta clubul din Urziceni si-a propus un buget de sase milioane de euro. Jumatate ne revine noua. Concret, Consiliul local a emis hotararea prin care este de acord cu ascocierea si este de acord sa participe la bugetul competitional pe anul 2007 - 2008 cu suma de 3 milioane de euro. 1,5 milioane de euro urmeaza a fi platite in septembrie - octombrie, pentru ca urmeaza sa se faca rectificarea de buget. Iar la anul, la jumatatea lunii aprilie, urmeaza sa participam si cu cealalta jumatate. Revenind la proiect, valoarea complexului o estimez la prima vedere, la aproximativ 40 de milioane de euro. Repet, este un deviz la prima vedere. Dupa ce se face evaluarea celor doua parti, sa zicem ca terenul nostru valoreaza zece milioane, iar bunurile lui Bucsaru au o valoare de sapte milioane. El urmeaza sa compenseze la ceea ce se construieste cu milioanele diferenta dintre cele doua valori", incearca sa explice primarul pesedist de Voluntari. Conform unor specialisti in proiecte imobiliare consultati de ZIUA, valoarea complexului pe care Pandele doreste sa-l ridice impreuna cu Bucsaru la Voluntari se ridica la cel putin 100 de milioane de euro.
Totul pentru Bucsaru
Primarul Pandele doreste sa-si lege numele nu de extinderea retelei de apa si canalizare pentru locuitorii din Voluntari, de reabilitarea ulitelor din "oras", de iluminatul public sau de elaborarea unui plan urbanistic modern si eficient al localitatii, ci, in primul rand, de construirea unui complex de lux inutil pentru majoritatea cetatenilor din oras dar care, cum spuneam, va fi profitabil pentru "dezvoltatorii imobiliari".
Pandele spune ca vrea un complex cultural sportiv care "sa fie nu numai un stadion, ci si o mare sala de spectacole. Un asemenea stadion poate fi folosit si ca sala de spectacole dar si in alte activitati sportive, cum ar fi baschet, handbal etc". Edilul spera ca proiectul sau sa fie cel putin la fel de frumos precum cel al echipei din Leverkusen. De asemenea, spune ca realizarea proiectului va fi scoasa la licitatie publica internationala: "Va fi o licitatie internationala si va spun lucrul acesta pentru ca noi am avut o asemenea licitatie acum doua luni de zile pentru largirea drumului Pipera-Tunari-Iancu Nicolae, o lucrare de cateva zeci de milioane. Tot ceea ce depaseste anumite baremuri merge in zona de licitatie interntionala". Dar asa cum s-a intamplat in multe alte asemenea cazuri, firma internationala care castiga licitatia incredinteaza executia proiectului unei firme romanesti. Si astfel, vezi Doamne!, s-a respectat legea. In cazul complexului din Voluntari, este aproape sigur ca una dintre firmele lui Dumitru Bucsaru sau ale fiicelor sale va primi, indirect, realizarea lucrarilor. Astfel, societatile sale, care nu o duc bine deloc din punct de vedere financiar, se vor reabilita economic.
A dat Urzicenii pentru Voluntari
Conform unor surse din anturajul protejatului lui Traian Basescu, Bucsaru a concesionat de la Consiliul local al municipiului Urziceni, pentru 99 de ani, terenul pe care si-a ridicat complexul sportiv al FC Unirea Urziceni.
La un moment dat, afaceristul a dorit sa cumpere terenul. Cativa consilieri ai PD din Urziceni, prieteni si parteneri ai sai de afaceri, s-au facut luntre si punte pentru a obtine un proiect de hotarare, prin care concesionarea terenului sa fie inlocuita de cumpararea acestuia de catre Mitica Bucsaru. Cu putin timp inainte ca hotararea de Consiliu local sa fie adoptata, brusc, Bucsaru nu a mai avut chef sa cumpere terenul pe care si-a ridicat hotelul, piscinele si celelalte acareturi. Refuzul neasteptat care i-a descumpanit pana si pe sustinatorii sai, si-a gasit explicatia in anuntul primarului Pandele: Bucsaru batuse mai demult palma cu edilul de Voluntari, astfel incat, in fata uriasei bucati de "cascaval" care i s-a oferit, a renuntat la "frimiturile" de la Urziceni. Conform acelorasi surse, Elena Udrea si sotul ei Dorin Cocos, sprijinitorii celebri ai lui Mitica Bucsaru, vor primi si ei diverse bucati din aceasta uriasa afacere care se ridica, conform specialistilor, la cel putin 100 de milioane de euro.
Proiect in ciuda cetatenilor
Chiar daca el insusi recunoaste ca cetatenii care l-au votat primar inca din 2000 vor apa, canalizare si strazi asfaltate, Florin Pandele nu vrea sa renunte la realizarea acestui proiect care este ca o "tichie de margaritar pe capul chelului".
"Imi doresc extraordinar de mult ca acest proiect sa se faca! Suma asta, de peste 40 de milioane de euro, este o decapitalizare exagerata, tinand cont de evolutia acestei localitati. Asupra Primariei este presiunea maselor, a oamenilor care-si doresc canalizari, apa, strazi asfaltate. In schimb, nu mai putem sa stam ca simpli spectatori la ceea ce se intampla si in zona asta cultural-sportiva. Nu sunt un microbist infocat, dar nu credeam ca vom ajunge sa avem un parteneriat cu o echipa din Divizia A. Un parteneriat cu Unirea Urziceni eu cred ca este varianta cea mai buna. Rautatile vin din zona politica, din zona intereselor imobiliare, din care se indreapta sageti catre noi! Vreau sa retineti ca eu nu am nici un amestec cu Cocos si Elena Udrea", ne-a spus Pandele.
Creatia PD
Bucsaru a fost arestat de militia economica in 1988 pentru delapidare la sectia de constructii pe care o conducea impreuna cu tatal sau, din orasul Urziceni. Eliberat din puscarie in 1990, a intrat in lumea afacerilor, fiind sprijinit mai ales de oamenii fostului FSN care, dupa mai multe transformari, a ajuns PD-ul de azi. Dumitru Bucsaru a preluat de la stat mai multe blocuri din Capitala ramase neterminate in 1989. Cei mai multi dintre cei care i-au oferit aceste ghesefturi au fost oameni ai Guvernelor Roman si Radu Vasile, unii dintre ei nemaifiind azi in activitate. Cert este ca Bucsaru s-a tinut mereu in trena PD-ului, indiferent cum s-a numit partidul la momentul respectiv. Un singur hop a aparut odata cu instaurarea guvernarii Nastase, in perioada 2000-2004. Dumitru Bucsaru a profitat insa de vechile relatii pe care le avea in Ministerul Transporturilor inca de pe vremea cand acesta era condus de Traian Basescu si de pupila sa Anca Boagiu si si-a continuat nestingherit afacerile. Mai mult, prin legaturile de afaceri pe care le are cu Dorin Cocos, sotul celebrei Elena Udrea, Bucsaru face parte din grupurile de interese care roiesc in jurul lui Basescu. De altfel, asa cum ZIUA a dezvaluit, presedintele Traian Basescu a intervenit la Gheorghe Dobre, ministrul Transporturilor, in favoarea firmei Art Constructii Prest '92 SRL, una dintre multele societati ale controversatului om de afaceri. Cu ajutorul presedintelui, Bucsaru a reusit sa puna mana pe o suma de peste 100 de miliarde de lei vechi.
Partener cu urmaritul Necolaiciuc
Controversatul om de afaceri ialomitean se afla in topul celor mai bogati afaceristi ai Romaniei. Averea pe care acesta o detine provine din spolierea banului public, majoritatea contractelor grele fiind facute pe spatele institutilor bugetare. Printre "tepele" date de Bucsaru se numara contractele cu CFR-ul intermediate de un alt apropiat al lui Basescu, Mihai Necolaiciuc.
Acesta, un obedient simpatizant al PD a fost numit la Regionala Iasi, personal de Traian Basescu, atunci cand ocupa functia de Ministru al Transporturilor. Mai apoi Necolaiciuc a primit functii importante in respectivul minister. Cu toate ca presa a semnalat, obsedant chiar, matrapazlacurile protejatilor presedintelui, DNA mimand ceva anchete, pana acum nu s-a luat nici o masura impotriva acestui grup de interese.