"Gheorghe Zamfir din Romania, un vrajitor al naiului...", asa se vorbea despre marele muzician in anul 1973. La varsta de 4 ani, Gheorghe Zamfir si-a descoperit pasiunea pentru muzica. A fost fascinat de un grup de muzicanti orbi, care cantau la dife
"Gheorghe Zamfir din Romania, un vrajitor al naiului...", asa se vorbea despre marele muzician in anul 1973. La varsta de 4 ani, Gheorghe Zamfir si-a descoperit pasiunea pentru muzica. A fost fascinat de un grup de muzicanti orbi, care cantau la diferite instrumente. L-a atras acordeonul si din acel moment a dorit sa invete sa cante.  La 14 ani l-a cunoscut pe cel care l-a initiat in tainele naiului: Fanica Luca, deschizatorul de drumuri. Dascalul sau l-a invatat sa iubeasca instrumentul ce avea sa-i aduca faima mondiala. Gheorghe Zamfir a inregistrat 55 de discuri si a vandut peste 200 de milioane. In 1972 a creat stilul nai-orga, introducand repertorii noi si largind considerabil paleta de expresii de interpretare a naiului. In anul 1980 a descoperit rugaciunea in nai prin doine si a primit de-a lungul carierei sale peste 120 de discuri de aur si de platina. Muzica lui a ajuns o emblema. In Canada, America, Franta, Japonia, muzica lui Zamfir rasuna peste tot: pe strada, la metrou, in magazine. A trait durerea exilului dupa ce a cazut in dizgratia familiei Ceausescu, dar a luat cu el tot ce i-a fost mai drag. Prin nai a dus peste hotare doinele, horele si bocetele stramosesti.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.