Agentia de rating Moody's este de parere ca la zece ani dupa criza financiara asiatica din 1997 pietele si economiile din regiune, grav afectate de deprecierea baht-ului, moneda Thailandei, si-au restabilit cresterea economica si stabilitatea, relate

Agentia de rating Moody's este de parere ca la zece ani dupa criza financiara asiatica din 1997 pietele si economiile din regiune, grav afectate de deprecierea baht-ului, moneda Thailandei, si-au restabilit cresterea economica si stabilitatea, relateaza NewsIn.
Printre elementele principale ce caracterizeaza economiile acestei regiuni se numara anumiti factori de sprijin macroeconomici, precum rezervele valutare mari, surplusurile de cont curent si inflatia moderata.
Reglementarile si administrarea corporatista s-au imbunatatit, in timp ce politicile valutare au devenit mult mai flexibile. In plus, sistemele bancare ale regiunii au trecut printr-o serie de schimbari importante, inclusiv atingerea celui mai ridicat randament al creditelor din ultimul deceniu si crearea unor sisteme mai sofisticate si riguroase de management al riscului.
Ratingurile acordate de Moody's pentru sistemele bancare individuale din Asia sunt de tip stabil sau pozitiv.

O criza ca aceea din 1997 nu s-ar putea repeta

Moody's nu crede ca o criza asemanatoare cu cea din 1997 s-ar putea repeta in regiune, avand in vedere nivelul schimbarilor implementate si ca Asia a mai trecut cu bine printr-o serie de socuri economice incepand cu anul 1997, inclusiv problemele bursiere din 2000, atacurile teroriste din 11 septembrie, atentatul din Bali, temerile legate de virusul SARS si gripa aviara.
Insa Moody's avertizeaza ca economiile din Asia mai sunt confruntate cu deficiente structurale, iar lectia oferita cu ocazia aniversarii a zece ani de la acea criza este necesitatea de a se concentra nu doar pe ceea ce s-a facut, ci si pe ceea ce mai trebuie facut. Cu alte cuvinte, Moody's afirma ca reformele trebuie sa continue.
Analistul sef al Moody's pentru politici internationale, Pierre Cailleateau, afirma intr-un raport denumit "Criza asiatica: ce stim, ce credem si ce nu stim" ca lectiile acestei crize fiind invatate, economia mondiala se indreapta catre o schimbare majora.
In concluzie, anumite lectii invatate in ultimii zece ani ar putea fi depasite, aparand noi riscuri. Din acest motiv, este important sa fim sinceri cand vorbim despre lucrurile pe care le stim si pe care nu le stim in ceea ce priveste rezolvarea si managementul crizelor.
Intr-un alt raport, intitulat "Schimb de perspective", Moody's publica concluziile discutiilor lui Pierre Cailleteau cu directorul FMI in perioada acelei crize, care explica faptul ca rolul comunitatii internationale este de a se dota cu mai multe masuri capabile de a administra sau evita crizele financiare moderne.
Un inalt responsabil al Moody's, Deborah Schuler, a precizat in comentariile sale speciale, intitulate "Bancile Asiei - Zece ani de la criza", ca bancile Asiei ocupa momentan o pozitie mult mai puternica, pe fondul castigurilor substantiale si al elementelor financiare fundamentale, si ca ar trebui sa profite de aceasta oportunitate pentru a continua reformele.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.