Cursele, in timpul carora caii sunt adesori raniti grav, se desfasoara pe asflat sau pietris alunecos pe strazile si stradutele din Palermo, Catania si Siracuza. Anul trecut, din cele 300 de curse ilegale, politia a reusit sa opreasca doar sapte, pun
Cursele, in timpul carora caii sunt adesori raniti grav, se desfasoara pe asflat sau pietris alunecos pe strazile si stradutele din Palermo, Catania si Siracuza. Anul trecut, din cele 300 de curse ilegale, politia a reusit sa opreasca doar sapte, punand totodata sechestru pe un hipodrom si confiscand peste 10.000 de cutii cu medicamente stimulatoare. Anul acesta, autoritatile sunt convinse ca numarul curselor va fi mult mai mare.
In Sicilia, organizarea de curse de cai este un obicei mai vechi, dar numai in ultimii ani, simtind mirosul banilor, mafia a preluat controlul acestui sport. Giuseppe, un tanar jocheu din Agrigento, a dezvaluit cat de rau sunt tratate animalele si ce profit urias aduce organizarea unor asemenea curse.
"Incep adesea in zorii zilei, dar unori au loc si noaptea la lumina farurilor unor luxoase limuzine. Strazile sunt inchise si nimeni nu indrazneste sa iasa din casa", povesteste Giuseppe. "Distantele sunt de 400-500 de metri. De obicei cauta strazi drepte astfel incat caii sa nu alunece. Dar acest lucru este inerent si uneori au loc accidente ingrozitoare. Asfaltul nu este bun pentru cai. Le distrug tendoanele si, ca sa nu simta durerea, organizatorii ii indoapa cu medicamente. Au fost si cazuri cand caii au cazut si si-au fracturat diverse oase. Ulterior acestia au fost impuscati", mai spune jocheul. Numai la o singura cursa profitul se ridica adesea la peste 70.000 de dolari.
Gery Palazzotto, autorul unei carti despre cursele ilegale de cai din Sicilia, spune: "aceste curse sunt organizate extrem de rapid si "curat" in zorii zilei. Din cate stiu doar o singura data politia a reusit sa-i surprinda in flagrant, gratie unui pont, dar nu a fost de ajuns pentru oprirea curselor. Dar acum a devenit evident ca organizatia Cosa Nostra este implicata pana peste cap in aceasta afacere extrem de profitabila". (Camelia CIOBANU)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.