S-au (re)vazut, intr-o seara de vara: presedintii Statelor Unite, George W. Bush, si cel al Rusiei, Vladimir Putin, pe marginea summit-ului de la Kennebunkport.
S-au revazut intr-o seara de vara/ El avea/El avea, o calvitie mascabila; el mai grava. (Alegeti intre calvitia lui Putin si a lui Bush. Nu suntem partinitori).
Evident, mai-marii-lumii - sau, de fapt, cei care nu se considera mai-mari, ci pur si simplu, responsabili - si-ar fi dorit, pentru a-si aprecia misiunea implinita, sau, macar, pentru a-si crea impresia ca eforturile lor ar fi condus la ceva concret, despre statutul provinciei Kosovo - au decis sa lase aceasta chestiune in sarcina ministrilor de Externe, a anuntat consilierul Stephen Hadley, citat de postul de radio B92.
"Subiectul va fi discutat pe larg de secretarul de Stat, Condoleezza Rice, si de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov", a precizat Hadley, consilierul presedintelui american pentru Securitate Nationala. Problema este ca, in mod sigur, nimeni nu va sti, vreodata, precis, ce au vorbit sefii celor mai mari diplomatii ale lumii.
Rusia pare - sau este, intr-adevar: cine s-o mai inteleaga, dupa ce, toti ne straduim s-o intelegem, de atatea veacuri - din nou, foarte imprevizibila. Vicepremierul rus, Serghei Ivanov, a amenintat SUA cu "o riposta asimetrica si eficienta" in cazul respingerii de catre Washington a alternativei propuse de Moscova, referitoare la scutul american antiracheta din Europa.
Omul surprizelor - in general, nu foarte neplacute (mai respira si bietii oameni in tara), dar, oricum, neinspirate din punct de vedere al momentului, Putin a provocat surpriza, la 8 iunie, propunand utilizarea in comun cu Statele Unite a unei statii radar folosita de Rusia in Azerbaidjan, in locul amplasarii unui scut american antiracheta in Polonia si Cehia, pe care Moscova il considera o amenintare directa la adresa securitatii sale.
S-au revazut, intr-o seara de vara. Multumim, Stefan.
Statele Unite si Rusia si-au afirmat, marti, dorinta de a ajunge la un acord pentru reducerea armamentului strategic la un "nivel cat mai scazut posibil".
Pentru aceasta, Washingtonul si Moscova vor o intelegere care sa inlocuiasca Tratatul START privind reducerea armelor strategice, au declarat sefii diplomatiilor americane si ruse, Condoleezza Rice si Serghei Lavrov, intr-un comunicat publicat la Washington.
Comunicatul a fost dat publicitatii imediat dupa intalnirea de la Kennebunkport, intre presedintele american, George W. Bush, si omologul sau rus, Vladimir Putin, intr-un moment in care relatiile bilaterale s-au deteriorat semnificativ.
Racirea relatiilor e cauzata, in mare parte, de problemele strategice si de aparare.
Vladimir Putin a propus, la inceputul saptamanii, crearea unui sistem de aparare antiracheta extins pentru Europa si care sa asocieze NATO, relateaza AFP.
In opinia liderului de la Kremlin, aceasta idee ar face inutile locatiile pentru instalarea elementelor antiracheta din Cehia si Polonia.
"Este posibila extinderea numarului de parteneri la statele europene care ar fi interesate in rezolvarea acestei probleme" pe baza unei "platforme de cooperare Rusia-NATO", a declarat Putin.
Liderul rus a facut aceste declaratii in cadrul unei conferinte de presa, sustinuta alaturi de presedintele american, la resedinta familiei Bush din statul Maine.