Preotii s-au alaturat ieri ecologisitilor din Romania care vocifereaza de mai mult timp fata de proiectul de exploatare a zacamantului de la Rosia Montana.


Mai multi preoti de diferite confesiuni au participat ieri la a patra editie
Preotii s-au alaturat ieri ecologisitilor din Romania care vocifereaza de mai mult timp fata de proiectul de exploatare a zacamantului de la Rosia Montana.


Mai multi preoti de diferite confesiuni au participat ieri la a patra editie a conferintei ecologice "Rosia Montana - El Dorado sau Apocalipsa". Evenimentul, care se incheie astazi, este organizat in capitala culturala europeana, Sibiu, de catre Academia Evanghelica Transilvania, Fundatia Ecologica Germana si Biserica Evanghelica din Bavaria. Pentru a-si manifesta opozitia fata de exploatarea zacamantului auroargintifier de la Rosia Montana, preotii s-au rugat la Dumnezeu printr-o cantare bisericeasca in psalmi si au sustinut o conferinta intr-o biserica afectata de o eventuala materializare a proiectului, informeaza agentia Rompres.


Desi nu au parut foarte incantati de implicarea bisericii in actiunile de protest, laicii i-au intampinat pe opozantii proiectului cu gurile acoperite de leucoplaste. Nu au existat manifestatii zgomotoase, asa cum s-a intamplat la sfarsitul saptamanii trecute, la inaugurarea unui centru de informare, in prezenta presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a Principesei Margareta a Romaniei, a presedintelui Academiei Romane, Ionel Haiduc, si a presedintelui Fundatiei Soros Romania, Renate Weber, dupa cum a precizat corespondentul Rompres.


Activitatile de exploatare a regiunii Rosia Montana, de compania cu nume omonim, care, in mai 2006, a depus Raportul de evaluare a impactului asupra mediului la Ministerul Mediului, sunt planificate sa dureze 16 ani si vor consta din activitati conventionale de exploatare in cariera. Rompres aminteste ca, potrivit proiectului, vor fi exploatate patru cariere - Cetate, Carnic, Orlea si Jig - , ultimele doua urmand a fi initiate in anul al saptelea, respectiv in anul al noualea de exploatare. Locurile de munca vor varia de la 1.200 in perioada de constructie la circa 600 in perioada de exploatare. Compania Rosia Montana Gold Corporation este interesata de zacamintele din regiune, mai ales ca studii recente au aratat ca rezervele auroargintifere de la Rosia Montana se ridica la circa 330 de tone de aur si peste 1.600 de tone de argint. Proiectul a provocat, de la bun inceput, o serie de controverse, cu deosebire in randul societatii civile. Cei mai vehementi opozanti ai acestui proiect sunt Academia Romana, Fundatia Soros, ecologisti, reprezentanti ai unor biserici.


... PENTRU UNII CIUMA. Nu la fel de hotarat e ministrul roman al Mediului si Gospodaririi Apelor. Attila Korodi a declarat recent ca investitia de la Rosia Montana nu este de interes public national, ci una privata si, in consecinta, nici un localnic nu va putea fi expropriat, iar atata timp cat va exista cel putin o persoana care se opune stramutarii, compania va fi obligata sa-si refaca intreaga documentatie. Reactia sefului portofoliului de la Mediu a produs calm la Rosia Montana. Dupa o perioada in care nu au mai avut loc mitinguri organizate de sustinatori sau opozanti ai proiectului, lucrurile s-au precipitat, precizeaza Rompres. Ultimul eveniment de acest gen organizat de sustinatorii proiectului a constat intr-o demonstratie cu sicrie si spanzuratori, care trimiteau cu gandul la faptul ca moartea ar fi ultima solutie in cazul nerealizarii investitiei.



Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.