Exista un loc in Europa in care media capturilor la stiuca este de 10 kilograme. Gafsele este o mica asezare in Laponia - citeva gospodarii imprastiate printre apele cristaline ale nordului Suediei. Aici se afla campingul ProNatur, d


Exista un loc in Europa in care media capturilor la stiuca este de 10 kilograme. Gafsele este o mica asezare in Laponia - citeva gospodarii imprastiate printre apele cristaline ale nordului Suediei. Aici se afla campingul ProNatur, dedicat in exclusivitate pescarilor europeni atrasi de recorduri in materie de stiuca.

Campingul ProNatur are concesionate un numar de ape in care clientii au dreptul sa pescuiasca. In Laponia, permisul de pescuit este individualizat pentru fiecare apa, iar un astfel de camping are avantajul de a include acest permis in pretul de cazare (140 de euro pe noapte pentru o cabana cu doua dormitoare, bucatarie si baie). Pe apele de la ProNatur sint barci cu motor care pot fi inchiriate, iar informatiile privind cele mai bune locuri le puteti gasi la ghidul local de pescuit, Alban, un francez care si-a facut ucenicia in apele Gabonului. In functie de orientarea... piscicola a fiecarui pescar, veti obtine suficiente informatii despre pestii pe care vreti sa-i pescuiti si despre cele mai bune locuri. Aveti de ales intre stiuca, pastrav, lipan, biban, somon, vaduvita si coregon.

Stiuca din Laponia pare un peste total diferit de stiuca din Delta, si asta datorita mediului in care traieste. Apele foarte transparente, reci, cu fundul presarat cu stinci enorme, cu putine plante. Descrierea se apropie foarte mult de apele de munte de la noi, in nici un caz cu Delta. De aici apar si diferentele de abordare prin metodele pescuitului cu naluci, mai ales ca aici sint foarte multe exemplare de stiuca de 10-15 kg. Oscilantele mari si voblerele de dimensiuni impresionante (dupa standardele din Romania) sint nalucile care au cele mai bune sanse sa aduca la barca recordul dupa care tinjiti. In Laponia, acest lucru este posibil, iar fotografiile de la receptia campingului, in care puteti admira zeci de stiuci de peste un metru lungime - prinse de cei veniti aici, sint cea mai buna dovada.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.