Expozitie Dali la Timisoara
Incepand de pe data de 9 iulie, Muzeul de Arta din Timisoara va gazdui cea mai importanta expozitie de la deschidere si pana acum, semnata Salvador Dali. Potrivit declaratiilor directorului muzeului, Marcel Tolcea, vor fi expuse 129 de lucrari, cele mai multe dintre ele litografii, si cateva colaje foto. Lucrarile provin din colectia unui colectionar privat din Luxemburg. (D.C.)
Seri de muzica si literatura
Muzeul National al Literaturii Romane, cu sprijinul ArCuB, a reluat proiectul "Seri de literatura si muzica". In fiecare seara de vineri, in spatiul Cafenelei "La Muzeu" scriitori contemporani isi prezinta creatiile, in lectura proprie sau interpretate de actori invitati si acompaniati de muzica. Maine, la ora 18.00, poetul dan Mircea Cipariu va fi prezent la Cafeneaua "La Muzeu", acompaniat la pian de muzicianul Mircea Tiberian. Amfitrion Traian T. Cosovei.(M.A.)
Shaul Carmel la 70 de ani
Shaul Carmel este, de vreun deceniu, presedintele Asociatiei Scriitorilor Israelieni de Limba Romana (ASILR), dar nu pentru asta il apreciem si-l pomenim azi, 5 iulie, ci pentru a-i spune "La multi ani!" la implinirea varstei de 70 de ani. Poet, prozator si publicist, el s-a nascut in Stefanestiul Bucovinei, a absolvit Liceul "August Treboniu Laurian" din Botosani si a urmat cursurile Scolii de literatura "Mihai Eminescu" din Bucuresti, debutand in revista "Iasiul Literar", in 1956, cu un grupaj de versuri. Din 1965, traieste in Israel, avand pe rand mai multe ocupatii, ca orice emigrant; incepe sa publice in toate ziarele si revistele de limba romana din Tara Sfanta. Cu "Jurnal de front" (1967), in doua decenii ii apar sapte carti, facandu-se cunoscut in lumea literelor romanesti de acolo, pentru ca volumele "Fuga din rai" (1993) si "Dor de dor" (1997) sa fie apreciate si de catre cititorii nostri, care, practic, l-au descoperit mai ales dupa participarea la Intalnirea scriitorilor romani de pretutindeni de la Neptun, unde l-am cunoscut si eu.
A publicat mult mai multe carti decat pot insira aici, in ebraica si araba, fiind tradus in engleza, franceza, germana, suedeza, idis etc., recent aparandu-i volumul de versuri "Cavaler al ordinului vesniciei". Dintre numeroasele aprecieri la adresa operei sale, retin urmatoarele: "Il compar pe Shaul Carmel cu cei mai mari poeti religiosi ai secolului, de la Rilke la Arghezi" (Eugen Simion); "Shaul Carmel este una dintre cele mai de seama voci ale literelor romane din zilele noastre. Este ultimul mare psalmist" (Nicolae Balota); "Carmel este un poet remarcabil. Gratie inzestrarii sale, limba noastra paseste cu gratie prin nisipul sfant al Psalmilor si Parabolelor" (Stefan Augustin Doinas) s.a.m.d. Si nu-i de mirare ca romanul evreu de la Tev Aviv a primit numeroase premii, printre care premiul Mihai Eminescu al Academiei Romane (1998) si Premiul TOMER al Uniunii Asociatiilor de Scriitori din Israel, pentru intreaga opera (2000).
(Valentin Hossu-Longin)