Aceste incalcari ale legii au fost comise de un grup criminal bine organizat, constituit in vederea comiterii de infractiuni, in fruntea carora s-au aflat directorii Aurel Seitan, Gheorghe Sorici si Paris Carapid, protejati de Magureanu, de administr
Aceste incalcari ale legii au fost comise de un grup criminal bine organizat, constituit in vederea comiterii de infractiuni, in fruntea carora s-au aflat directorii Aurel Seitan, Gheorghe Sorici si Paris Carapid, protejati de Magureanu, de administratorul judiciar SC FAIR&FULL CONSULTING SRL, prin Fanica Constantin, si de fostul presedinte al Curtii de Apel Constanta, Anton Fuduli. In mod normal, de vreme ce ICCJ a stabilit cu exactitate ca cei nominalizati nu sunt decat niste impostori, denota ca DNA Constanta nu mai poate ascunde implicarea acestora in jaful pe care l-au patronat. Respectivii trebuie trimisi in judecata pentru majorari fictive de capital, delapidare, deturnare de fonduri, spalare de bani, fals si uz de fals, evaziune fiscala, inselaciune, obstructionarea justitiei si alte numeroase incalcari ale legii. Este de asteptat ca Virgil Magureanu, care a manipulat afacerea, sa dea si el socoteala pentru implicarea in aceasta escrocherie de proportii.
Intreaga poveste, pe scurt
In vara lui 2000, consilierul pe probleme economice al FRUVIMED cumpara de la Ministerul Agriculturii 79,184% din capitalul social al firmei, in numele salariatilor si al sau personal, salvand societatea de la faliment. Jumatate din bani au fost achitati inaintea semnarii contractului, iar restul in cateva rate, inainte de termenul stabilit. Intelegerea era ca, dupa achitarea integrala a pretului convenit pentru FRUVIMED, lui Samson sa-i revina 85% din actiunile achizitionate, iar angajatilor - restul de 15%, atentie, pe gratis. In urma tranzactiei, actionariatul ar fi trebuit sa fie urmatorul: Constantin Samson - 67,306%, SIF Transilvania - 20,816% si membrii PAS (Programul Asociatiei Salariatilor) - 11,878%. In februarie 2002, FRUVIMED intra in reorganizare judiciara voluntara, sub coordonarea SC FAIR&FULL CONSULTING, prin Fanica Constantin, colaboratoare de nadejde si partenera de afaceri cu controversatul Fanel Pavalache. La data de 23.10.2004, dupa achitarea integrala a contractului, se convoaca AGA FRUVIMED SA Medgidia pentru stabilirea unor noi administratori si a Consiliului de Administratie. Oamenii muncii, manipulati de directorii Seitan, Sorici si Carapid, interzic accesul la sedinta actionarilor legali si il exclud pe Samson din societate. Totodata, il numesc pe Virgil Magureanu printre administratori, pentru a-si asigura protectia. Actionarul majoritar si reprezentantii SIF (care aveau impreuna o participatie de 88,122% in societate) tin o AGA separata, numind noi administratori si directori. La fel si dictatura proletariatului reprezentata de gasca directorilor. Samson inscrie legal schimbarile la Oficiul Registrului Comertului, insa conducerea penala a societatii le contesta, cu complicitatea Fanicai Constantin, care n-avea nici in clin nici in maneca cu actionariatul FRUVIMED. In mod cu totul paradoxal, Justitia constanteana da castig de cauza smecherilor aflati sub protectia lui Virgil Magureanu, iar procesul ajunge la ICCJ dupa doi ani si jumatate de ilegalitati si tergiversari. Intre timp, la inceputul lui 2005, directorii reusesc sa publice in Monitorul Oficial al Romaniei o majorare fictiva de capital, demiterea directorilor legali si numirea lui Magureanu ca administrator.
Solutie justa
La data de 28.06.2007, Sectia Comerciala a ICCJ pune punct acestei escrocherii de proportii. Astfel instanta "respinge cererea de repunere pe rol formulata de intimata parata SC FRUVIMED SA Medgidia. Respinge cererile de interventie in interes alaturat (directorii ii obligasera pe salariati sa se declare intervenienti in proces, pentru a tergiversa judecarea - n.r.) depusa la 13 iunie 2007. Admite recursul declarat de reclamanta SIF Transilvania SA Brasov si cererea de interventie in interes alaturat formulata de Samson Constantin. Modifica decizia nr. 117/com din 18 mai 2006 a Curtii de Apel Constanta - Sectia Comerciala, Maritima si Fluviala. Admite apelul formulat de reclamanta impotriva sentintei nr. 3928/com/7.12.2005 a Tribunalului Constanta. Schimba in parte sentinta si admite cererea reclamantei, dispune anularea pct. 1, 2, 3 si 4 din hot. AGEA din 23 octombrie 2004 a SC FRUVIMED SA Medgidia." Asadar, sentinta irevocabila anuleaza calitatea de administrator a lui Magureanu si functiile impartite de cei trei directori intre ei.
Bataie de joc in Justitia constanteana
Initial, SIF Transilvania s-a adresat instantelor constantene pentru a reclama modul in care directorii Seitan, Sorici si Carapid au deturnat capitalul social al FRUVIMED, prin incalcarea flagranta a legii.
Acestia, cu aprobarea administratorilor societatii si complicitatea Fanicai Constantin au majorat ilegal capitalul social al firmei prin aporturi fictive in natura. Pe de o parte, calitatea de actionar majoritar a lui Samson n-a mai fost recunoscuta, de parca acesta n-ar fi adus nici un ban in FRUVIMED. Pe de alta, participatia SIF Transilvania a fost diminuata la jumatate. Pe urma s-a declarat recurs, dar si acesta a fost respins, ultima cale de atac ramanand instanta ICCJ. Actionarii furati ca-n codru au reclamat ca instantele constantene n-au efectuat analize aprofundate ale cazului, au interpretat si aplicat gresit actele juridice deduse judecatii, au respins fara motivare "proba cu expertiza solicitata de apelanta reclamanta ca nefiind utila si concludenta cauzeii" incalcand dreptul la aparare al petentilor, si altele. Artizanul acestor fapte este judecatorul Georgiana Pulbere.
Din noiembrie 2004, administratorul judiciar Fanica Constantin s-a transformat in avocatul conducerii ilegale a SC FRUVIMED, putand fi acuzata de complicitate la infractiunile comise de Seitan, Sorici, Carapid si compania. Femeia s-a prezentat la presedintele Curtii de Apel Constanta, Anton Fuduli, spre a solicita suspendarea efectelor AGA legale tinute de Samson si SIF Transilvania doua saptamani mai devreme. In aceeasi zi de vineri, 12 noiembrie, cand se judecau doar procese cu arestati, Fuduli a dat dovada de o celeritate iesita din comun. Fara citarea partilor, a calcat in picioare orice procedura si chiar bunul simt. Mai exact, dupa ce a studiat "competent" dosarul, a dispus suspendarea incheierii judecatorului delegat al Oficiului Registrului Comertului de pe langa Tribunalul Constanta, pana la solutionarea cererii de suspendare formulata in recurs. Lasand la o parte faptul ca Fanica n-avea nici un fel de calitate procesuala in litigiu, este flagranta minciuna magistratului care a mentionat ca ar fi studiat cu atentie datele existente la dosarul cauzei. Nu si recursul, insa, deoarece acesta urma sa fie depus in termen de sase zile. Deci, ditamai presedintele unei Curti de Apel din Romania a dispus o suspendare, pana la judecarea unui recurs care nici macar nu fusese depus. Dar ce este mai hilar, de-abia acum urmeaza. Recursul cu pricina n-a fost depus nici pana azi, conform procedurilor, ceea ce denota ca Fuduli a suspendat incheierea de sedinta pana la calendele grecesti.
Carapid, omul scos la inaintare
In iunie 2004 este falsificat un extras de cont pe numele FRUVIMED, deturnandu-se suma de 3.283.561.000 ROL.
Banii fusesera depusi sub semnatura directorului Seitan, cu specificatia "vanzare marfuri". O mana dibace a taiat mentiunea respectiva, transformand-o in "imprumut Carapid Paris". Adica, directorul de marketing ar fi adus bani de-acasa pentru a ajuta societatea. Potrivit unei note interne a Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor intrata in posesia ZIUA, Carapid a deschis in vara lui 2004 doua conturi, prin care a efectuat o serie de operatiuni bancare. "Carapid Paris, in momentul in care a depus in numerar 10 mld lei, a declarat in fals organelor bancare ca sursa veniturilor o reprezinta dividende, intrucat acesta nu este asociat/actionar la nici o societate comerciala romana. De asemenea, nu poate fi justificata legal provenienta sumelor totale depuse in numerar de Carapid Paris (20.141.000.000 lei) intr-un interval de timp foarte scurt (14.07.2004 - 23.07.2004), acesta fiind doar salariat la SC FRUVIMED Medgidia SA (unde face naveta din Constanta). Carapid Paris a incasat de la SC FRUVIMED Medgidia SA suma totala de 3.703.998.900, cu titlu restituire imprumut. Din analiza conturilor prezentate in sinteza nu reiese ca cetateanul Carapid Paris sau vreunul din administratorii SC FRUVIMED Medgidia SA ar fi creditat societatea in perioada analizata. In aceasta situatie este posibil ca motivele prezentate bancii cu ocazia efectuarii transferurilor sa nu fie reale, fiind doar o modalitate legala de a retrage bani din societate", se mai mentioneaza in raportul Oficiului. Aici ar mai fi de mentionat ca directorul Carapid a ajuns peste noapte, pe baza unor fraude de neimaginat, actionar majoritar la FRUVIMED. De asemenea, impreuna cu grupul criminal din care face parte a inceput sa vanda salariatilor actiuni in societate - circa 3% -, dupa ce acestia au fost manipulati sa nu primeasca 15% de gratis, din partea adevaratului actionar majoritar Constantin Samson.
Inca un complice
Pentru ca in contractul de vanzare-cumparare incheiat cu Ministerul Agriculturii erau prevazute unele investitii, tripleta infractionala Seitan-Sorici-Carapid s-a dedat la o sumedenie de falsuri ordinare. Toate supervizate de administratorul judiciar Fanica Constantin si de Virgil Magureanu. Astfel, au fost raportate investitii in plantatii de vii si pomi care erau deja existente si chiar prinse in contabilitatea societatii. De asemenea, a fost raportata ca realizare majora confectionarea unor spalieri din beton, care de fapt fusesera fabricati prin anii '60 si amortizati demult. Interesant este de mentionat ca fostul sef al PNA Constanta, Ioan Otel, caruia i-au fost reclamate aceste fapte, s-a facut ca nu le vede, luand partea infractorilor. Acesta a refuzat sa constate falsul comis in contractul nr. 1120, antedatat la 3.04.2001, dar ticluit cativa ani mai tarziu. Din cauza acestei atitudini reprobabile, si Otel poate fi acuzat de complicitate la delapidare, favorizarea infractorilor sau alte infractiuni.
Facturi intocmite la comanda
Contrar oricarei ratiuni legale, directorii impostori ai FRUVIMED au dispus cumpararea, la data de 7 iunie 2004, a 12.500 de facturi de la Tipografia REAL SRL, in conditiile in care necesarul societatii nu putea depasi lunar 100 de astfel de tipizate. Pe urma au pus-o pe operatoarea xerox Rodica Munteanu sa le completeze, pentru a justifica ilegal investitii fictive in lucrari la vii, in altoiri imaginare si confectionari spalieri de beton, dupa cum am aratat. Derutati de propriile falsuri, escrocii au extras din carnetele cumparate facturi pe sarite, ca sa nu lase impresia ca documentele ar fi fost intocmite la comanda. Cu toate acestea, pe opt facturi este mentionata aceeasi data de 2 august 2004, chiar daca intre seriile primului si ultimului document este o diferenta de numerotare de 1273 de facturi. Ce s-a intamplat cu restul facturilor achizitionate in exces de gasca FRUVIMED? Dupa parerea lui Constantin Samson, n-ar fi exclus ca acestea sa fi ajuns in circuitul economiei subterne din judet sau de oriunde.
Delapidare de miliarde
Pentru o vreme, actionarul majoritar a reusit sa o inlocuiasca pe Fanica Constantin cu administratorul judiciar SC MAESTRO SRL, care a intocmit un raport de specialitate cu privire la situatia SC FRUVIMED SA Medgidia. Concluziile expertilor, depuse instantelor de judecata constantene, au fost stupefiante. Comparandu-se rulajul curent al lunii iulie 2004 din balanta de verificare in suma de 298.708.631.554 ROL si rulajul din registrul jurnal al aceleiasi perioade, in suma de 337.404.141.129 ROL - care trebuia sa reflecte fidel inregistrarile contabile ale lunii -, a rezultat o diferenta de 38.695.509.675 ROL. Ceea ce miroase a delapidare de la o posta. Poate nu e lipsit de interes si faptul ca reporterii ZIUA au incercat in nenumarate randuri, telefonic, prin fax si posta electronica sa ia legatura cu conducerea ilegala a FRUVIMED, insa stradaniile n-au fost incununate de succes.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.