Rusia va recurge la "masuri adecvate si eficace" in cazul in care SUA vor respinge propunerile moscovite cu privire la scutul american antiracheta, a declarat, ieri, vicepremierul rus Serghei Ivanov. "Daca propunerile noastre nu sunt acceptate, noi v
Rusia va recurge la "masuri adecvate si eficace" in cazul in care SUA vor respinge propunerile moscovite cu privire la scutul american antiracheta, a declarat, ieri, vicepremierul rus Serghei Ivanov. "Daca propunerile noastre nu sunt acceptate, noi vom lua masurile adecvate pentru asigurarea securitatii noastre. O replica asimetrica si eficace va fi gasita. Noi stim ceea ce trebuie sa facem", a afirmat fostul ministru rus al Apararii, cu ocazia unei vizite la Capitala uzbeca, Taskent. "Daca propunerile noastre sunt adoptate, necesitatea pentru Rusia de a plasa noi rachete in partea occidentala a tarii, in special in regiunea Kaliningrad, va disparea", a adaugat Ivanov, potrivit Itar-Tass. Presedintele rus, Vladimir Putin, a propus, la inceputul lunii iunie, utilizarea in comun cu SUA a statiei radar exploatate de Rusia la Gabala, in Azerbaidjan, ca alternativa la desfasurarea unor elemente ale scutului american antiracheta in Cehia si Polonia. Liderul moscovit a indulcit, ulterior, oferta, propunandu-i omologului sau american, George W. Bush, exploatarea in comun nu numai a radarului de la Gabala, ci si a noului radar aflat in constructie in sudul Rusiei. Mai mult, Vladimir Putin nu a exclus crearea unui sistem de aparare antiracheta extins pentru Europa, in asociere cu NATO, propunand, intre altele, si infiintarea unui centru de schimb de informatii, cu sedii la Moscova si Bruxelles. Aflat, ieri, in vizita in Guatemala, presedintele rus a insistat asupra ideii, subliniind ca relatiile ruso-americane se vor ameliora considerabil daca Washingtonul va accepta propunerile sale. "Daca propunerile noastre sunt acceptate de SUA, securitatea internationala se va imbunatati si se va schimba si natura relatiilor noastre si aceasta natura va avea sigur un caracter strategic", a afirmat Putin.
Belarusul se ofera voluntar
Intre timp, Rusia nu pare sa duca lipsa de aliati in rezistenta anti-SUA. Presedintele belarus, Aleksandr Lukasenko, a inceput sa resimta amenintarile acuzate de oficialii rusi, declarandu-se dispus sa ignore divergentele economice cu Rusia pentru a favoriza, astfel, o colaborare destinata contacararii planurilor SUA de a-si extinde sistemul de aparare antiracheta in Europa. "Extinderea spre est a infrastructurii militare a NATO si planurile privind desfasurarea unor elemente ale sistemului american antiracheta in tari apropiate de Belarus inrautatesce situatia militara si politica a frontierelor noastre", a declarat, luni, Lukasenko, cu ocazia Zilei Independentei Republicii Belarus. "In pofida dificultatilor economice in relatiile cu Rusia, Belarusul isi va respecta obligatiile si isi va asuma responsabilitatea pentru apararea statului nostru de uniune", a adaugat liderul de la Minsk, citat de Reuters. Considerat drept ultimul dictator al Europei, Lukasenko a pledat, la inceputul anului, in favoarea ameliorarii relatiilor cu statele occidentale, pe fondul unei dispute energetice cu Moscova. (A.M.L.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.