Romania ar putea primi in 2009 fonduri de circa 20 milioane de euro de la UE pentru finantarea unor masuri in domeniul viticol, suma anuala urmand sa creasca gradual pana la peste 40 milioane de euro in 2014, a declarat miercuri subsecretarul de stat
Romania ar putea primi in 2009 fonduri de circa 20 milioane de euro de la UE pentru finantarea unor masuri in domeniul viticol, suma anuala urmand sa creasca gradual pana la peste 40 milioane de euro in 2014, a declarat miercuri subsecretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Dacian Ciolos.
"Din bugetul Uniunii Europene alocat sectorului viticol, Romania va primi o anumita parte, in functie de niste criterii de repartizare, asfel ca in 2009 am putea primi circa 20 milioane de euro, iar suma va ajunge in 2014 la peste 40 milioane euro", a spus Ciolos, la o intalnire cu reprezentanti ai Comisiei Europene si ai firmelor din industria vinului din Romania pe tema reformarii sectorului viticol in UE.
Subsecretarul de stat a declarat ca in ceea ce priveste felul in care Romania este afectata de aceasta reforma exista in principal trei masuri care ar pune probleme, acestea vizand compensatiile acordate viticultorilor care renunta sa cultive vita-de-vie, interzicerea utilizarii zaharului pentru cresterea gradului de alcool din vin si criteriile de repartizare a bugetului european pentru sectorul viticol.
Dupa ce va fi aprobata, reforma va fi aplicata incepand cu anul 2009.
"Noi cultivam peste 700.000 hectare de vita nobila si ocupam locul cinci sau sase in UE ca si capacitate de productie. Reforma propune ca din totalul de 3,2-3,3 milioane hectare de vita-de-vie din UE, sa fie suprimate 200.000 hectare, iar viticultorii care renunta la suprafete sa primeasca prime care ar putea ajunge la cateva mii de euro pentru fiecare hectar. Viticultorul individual din Romania ar putea fi interesat, insa din punctul de vedere al Ministerului Agriculturii, acesta nu ar fi un lucru bun in dezvoltarea economiei nationale, pentru ca se reduce capacitatea de productie", a spus Ciolos.
El a adaugat ca viticultorii romani ar putea fi tentati sa acceseze o astfel de masura inainte de a cerceta posibilitatea folosirii unor fonduri prin programul national de dezvoltare rurala pentru investitii in suprafata viticola.
Interzicerea utilizarii zaharului in cresterea gradului de alcool din vin, precum si suprimarea masurii prin care producatorii sunt finantati pentru a inlocui zaharul cu mustul concentrat este o alta prevedere a reformei, care ar putea afecta negativ viticultorii din Romania.
"In unele regiuni, ar putea fi probleme, pentru ca nu se acumuleaza destul zahar in boabele de struguri", a spus Ciolos.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.