Zeci de catamarane, iahturi de lux, barci si salupe au fost concepute in Portul Constanta, in fabrica de ambarcatiuni Blade.

Politia de frontiera din Suedia foloseste ambarcatiuni produse la Constanta. Firma portuara constanteana SC Romned Port Operator SA a incheiat un contract cu partea suedeza pentru furnizarea a 50 de ambarcatiuni. Pina in prezent s-au livrat 30, urmind ca in perioada imediat urmatoare sa fie predate alte 20 de nave. Este vorba de catamarane care prind o viteza foarte mare cu un consum mic de combustibil. „In functie de motorizarea ceruta de client, de 60 sau 180 de cai-putere, se prinde si viteza dorita", declara Sorin Greavu, directorul companiei romanesti. Acesta spune ca firma poate sa construiasca 45 de modele de ambarcatiuni, cu lungimi cuprinse intre doi si 18 metri. Rigid-hulled inflatable boats (RIB’s) reprezinta o combinatie intre o coca rigida, din fibra de sticla, si o parte gonflabila. Costul celei mai ieftine barci este de 1.300 de euro, in timp ce un iaht dotat cu doua motoare ajunge pina la un milion de euro. La construirea ambarcatiunilor lucreaza peste 35 de muncitori.

Toate materiile prime necesare pentru construirea ambarcatiunilor sint din import: „De la surub, fibra de sticla pina la compartimentele de bord, toate sint din import. Pe piata romaneasca nu se gasesc astfel de materii prime", ne-a marturisit Sorin Greavu.

Majoritatea ambarcatiunilor sint pentru piata externa, solicitarile de pe plan local fiind inca reduse.