Romania intretine relatii cu Basarabia. Insa unele dintre ele, de data recenta, sint chiar interesante.

Batalia pentru Republica Moldova este acum mai vie decit oricind. Semne ca „privirea" Romaniei catre „fratii basarabeni" va fi mai atenta am avut chiar la inceputul mandatului actualului presedinte al Romaniei. Una dintre primele vizite (daca nu chiar prima) ale lui Traian Basescu a fost la Chisinau. Basescu, alaturi de Voronin (ezitant si capricios si pe atunci), plus cele 11.000 de sticle cu vin care au coborit in beciurile de la Cotroceni in chip de dar: parea sa fie „the beginning of a beautiful friendship". Intre timp, lucrurile au apucat-o pe un alt fagas.

Competitia politica pentru Republica Moldova a ramas; ba chiar si-a sporit intensitatea. Absent multa vreme de pe „ruta" Bucuresti-Chisinau, premierul Tariceanu a descoperit, si el, potentialul electoral al implicarii in problema basarabeana si a trecut la fapte. Asa incit, acum, avem, privind dinspre Romania, cel putin trei modalitati de exploatare a relatiei cu Basarabia. Intii: formula „podului de flori peste Prut" - traditionala, patetica, lacrimogena si, important, intr-un declin evident. Apoi: implicarea, fara precedent, a presedintelui Traian Basescu in sustinerea politica a Basarabiei; e bine de observat ca aceasta sustinere pare sa fie facuta adesea impotriva dorintelor manifeste ale oficialilor basarabeni, care au acuzat, nu o data, Romania de amestec in treburile interne ale Moldovei. In fine: tentativa de intrare in acest joc a premierului Romaniei, fara rezultate concrete deocamdata.

Recent, avem si citeva detalii ale acestui asalt politic sui-generis asupra Republicii Moldova. Tinarul si neasteptatul primar al Chisinaului, Dorin Chirtoaca, a fost subiect de disputa intre cele doua palate. Primul a incercat sa puncteze premierul, dar caimacul a fost luat de Traian Basescu, cel care l-a adus la Cotroceni pe Chirtoaca. Apoi, acum doua zile, cu exceptia lui Ilie Ilascu, restul membrilor „Grupului Ilascu" au fost decorati de presedintele Romaniei. E adevarat: neputind sa il intilneasca pe primarul de Chisinau, Calin Popescu Tariceanu s-a multumit si cu omologul sau, „draga Vasile" Tarlev, prilej cu care a reiterat - bineinteles - sprijinul Romaniei pentru integrarea europeana a Republicii Moldova.

Doua intrebari: unde se va ajunge in ritmul asta?; un exces de abordare politica si politicianista a relatiilor cu Basarabia nu cumva face mai mult rau decit bine?