"Este un adevar de netegaduit necesitatea cresterii pensiilor. Deci, acest lucru nu poate fi tagaduit", a aratat Basescu, amintind ca de la 1 ianuarie 2008: "ne-am asumat obligatia sa crestem cu 1% bugetul educatiei, deci, peste un miliard de euro me
"Este un adevar de netegaduit necesitatea cresterii pensiilor. Deci, acest lucru nu poate fi tagaduit", a aratat Basescu, amintind ca de la 1 ianuarie 2008: "ne-am asumat obligatia sa crestem cu 1% bugetul educatiei, deci, peste un miliard de euro merg la educatie". "Stiu de asemenea ca n-am demarat nici un proiect de infrastructura si, hai sa spunem, anul acesta ratam 1,5 miliarde din banii pusi la dispozitie de UE; dar la anul vin alte doua miliarde peste noi. Ar fi un total, pe primii doi ani, de 2,5 miliarde. Sa spunem ca am avea potential sa cheltuim doua miliarde din 3,5 miliarde total. La acesti bani trebuie sa punem o componenta autohtona, care variaza de la 25% pana la 50%, in functie de zonele in care se investesc acesti bani. Facem o medie favorabila procentajului mixt: 30% ar trebui sa fie contributie romaneasca. Asta mai inseamna un miliard. Deci, doua si inca unul. Un miliard si ceva la invatamant, un miliard la componenta autohtona, pentru ca va trebui sa incepem constructia de autostrazi, lucrarile de mediu... sunt obligatorii", a calculat Basescu.
Educatia este prioritatea zero a Romaniei
Intrebat ce alege intre pensii si educatie, presedintele a spus: "Eu sustin... in mod categoric, educatia este prioritatea zero a Romaniei". El a si-a exprimat temerea ca: "Daca guvernul Tariceanu mentine prioritatile - educatie, componenta autohtona la banii europeni si pensii -, in mod cert pregatim Fondul de pensii ca intr-un an-doi sa intre in colaps, sa nu mai plateasca pensii, pentru ca nu vor fi in masura ca pe termen lung sa alimenteze Fondul de pensii din bugetul de stat, din banii bugetului de stat. Fondul de pensii are o dezvoltare solida, temeinica, atunci cand este alimentat din banii care ii sunt destinati, din banii incasati din salarii si contributiile agentilor economici la Fondul de pensii. "Teama mea este ca se pregateste o cacealma. De ce am aceasta teama? Am auzit si eu declaratiile: 'vom avea crestere economica, si asta inseamna ca ducem bani la bugetul de stat si ca din bugetul de stat vom da bani in Fondul de pensii'".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.