Grupul OMV intentioneaza sa foloseasca participatia de aproape 20% detinuta la MOL, cea mai mare companie ungara de energie, pentru a realiza un schimb de active. Acest schimb i-ar permite liderului OMV preluarea controlului partial asupra depozitelo
Grupul OMV intentioneaza sa foloseasca participatia de aproape 20% detinuta la MOL, cea mai mare companie ungara de energie, pentru a realiza un schimb de active. Acest schimb i-ar permite liderului OMV preluarea controlului partial asupra depozitelor si a retelei de transport a gazelor naturale controlate de firma ungara, potrivit publicatiei Vilaggazdasag.
OMV ar putea lansa o oferta pentru achizitia unei participatii de 25%, plus o actiune la divizia MOL din sectorul gazelor naturale. Oficialii MOL au declarat anterior ca nu vor lua in calcul renuntarea la aceste operatiuni.
Infrastructura detinuta de MOL pe segmentul gazelor naturale include o serie de unitati importante de depozitare, aflate in constructie si realizate in parteneriat cu grupul rus Gazprom. Activele controlate de MOL sunt considerate elemente importante pentru livrarea gazelor naturale din Rusia si din Asia Centrala catre pietele vest-europene.
Gazprom, implicat intr-un parteneriat similar cu OMV, este interesat de extinderea prezentei pe piata regionala a gazelor naturale, si poarta discutii pentru preluarea Emfasz, cel mai mare retailer ungar de profil.
Oficialii biroului ungar pentru concurenta au aratat saptamana trecuta ca o fuziune OMV - MOL ar crea un monopol regional, iar tranzactia nu ar fi aprobata, probabil.
OMV a platit circa un miliard de dolari pentru cumpararea a 8,6% din actiunile firmei ungare si saptamana trecuta a propus conducerii MOL sa poarte discutii referitoare la incheierea unui parteneriat strategic.
Invitatia a fost respinsa de MOL, care a aratat ca o fuziune ar reduce concurenta din regiune si nu ar crea valoare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.