Vinzarile de CD-uri cu muzica au scazut vertiginos in 2006, afirma Raportul Federatiei Internationale a Industriei Fonografice (IFPI).Red Hot Chili Peppers
a vindut masiv in 2006 Pirateria este cea mai mare problema cu care se confrunta in acest moment industria muzicala. Aceasta a fost concluzia IFPI, care a publicat de curind un raport despre vinzarile de muzica din anul trecut, preluat si analizat de ziarul britanic „The Guardian". Din cauza faptului ca anual se downloadeaza ilegal 20 de miliarde de fisiere, declinul vinzarilor de CD-uri continua sa se accentueze. De sapte ani incoace, pirateria afecteaza piata muzicala si, chiar daca scaderea nu mai este atit de pronuntata ca in 2003, tendinta ramine constanta. In 2006, vinzarile de muzica in format digital sau pe CD au insumat 19,6 miliarde de dolari, cifra tradusa printr-o scadere de 5% fata de 2005. O alta concluzie a studiului a fost aceea ca, desi publicul cumpara din ce in ce mai putina muzica in format clasic, vinzarile digitale, prin intermediul calculatoarelor si telefoanelor mobile, au crescut cu 85%. In ceea ce priveste vinzarile digitale pe 2006, ele reprezinta 11% din total, insumind 2,1 miliarde de dolari. S-a constatat, de asemenea, ca telefoanele mobile sint o sursa de venit cu potential in crestere, deoarece vinzarile prin intermediul celularelor au crescut mult mai rapid decit cele online, mai ales datorita ring tone-urilor. Chiar daca suportul clasic traverseaza o criza de popularitate, iar piata pentru cele digitale este in crestere, aceasta nu poate compensa pierderile la nivel global. Pentru fiecare piesa downloadata legal, alte douazeci de piese sint fie descarcate ilegal, fie copiate ilegal de pe CD-urile originale. „Am sperat ca declinul vinzarilor de muzica pe suport fizic va fi compensat de cresterea celor pe suport digital. Dar daca acestea au crescut dupa cum am prevazut, vinzarile de CD-uri au scazut mai mult decit credeam", a spus John Kennedy, presedintele IFPI.

Daca, in SUA si Marea Britanie, aceasta scadere este din ce in ce mai accelerata, in tari precum Japonia, Rusia (unde pirateria e frecvent practicata), Africa de Sud si Coreea de Sud vinzarile au crescut. Cu toate acestea, cea mai importanta piata muzicala din lume ramin SUA, urmate de Japonia si Marea Britanie, atit in privinta vinzarilor muzicii inregistrate pe CD, cit si a celei in format digital.

Cel mai bine vindute albume ale anului 2006 "High School Musical" - coloana sonora a filmului produs de Disney "Stadium Arcadium" - Red Hot Chili Peppers (Warner) "Love" - The Beatles (EMI)