Sectorul farmaceutic autohton va cunoaste o perioada de crestere similara celei de anul trecut.Cu toate ca procentele care definesc trendul ascendent al pietei farma din Romania cunosc anumite oscilatii, ascensiunea pietei va fi undeva in jurul a 20%

Sectorul farmaceutic autohton va cunoaste o perioada de crestere similara celei de anul trecut.Cu toate ca procentele care definesc trendul ascendent al pietei farma din Romania cunosc anumite oscilatii, ascensiunea pietei va fi undeva in jurul a 20%. De o anumita crestere ar putea fi lovite si companiile din industria farmaceutica prezente pe Bursa de Valori Bucuresti. Antibiotice, Biofarm si Zentiva vor incerca sa tina pasul cu piata.

Biofarm

Este compania listata la BVB care cunoaste cea mai importanta crestere. "Despre Biofarm pot sa spun ca este compania din sectorul farmaceutic cu cea mai dinamica ascensiune. Actiunile Biofarm s-au plasat tot timpul pe un trend ascendent, datorita politicii companiei de a acorda actiuni gratuite sub forma de dividende", apreciaza Mihai Chisu, broker la Egnatia Securities. "In viitor, cred ca actiunile Biofarm vor continua sa se aprecieze, daca tinem cont de evolutia anterioara si de cea actuala", spune Chisu.
In primul trimestru al anului curent, cifra neta de afaceri a Biofarm a fost de aproximativ 14,5 milioane de lei, conform datelor raportate de companie Bursei de Valori Bucuresti. Veniturile totale ale companiei au fost de 14.976.770,00 lei, iar cheltuielile totale de 9.842.368,00 lei.

Antibiotice Iasi

Considerata regina romaneasca a pietei farmaceutice autohtone, compania ieseana se afla in plin proces de privatizare. De-a lungul timpului, desele tergiversari ale procesului de privatizare au avut, inevitabil, repercusiuni si asupra cotatiei titlurilor companiei. "Compania Antibiotice se afla intr-o perioada de stagnare. Actiunile sunt cotate cam la aceeasi valoare de ceva timp, iar fluctuatiile nu au fost semnificative.Totusi, atunci cand AVAS (Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului - n.r.) a facut anumite remarci la adresa companiei, actiunile Antibiotice au avut perioade in care au crescut foarte rapid", precizeaza Chisu. Brokerul considera ca, in momentul apropierii termenului de privatizare, titlurile Antibiotice ar putea atinge noi maxime.
Compania Antibiotice a incheiat primul trimestru al anului 2007 cu o cifra de afaceri de 41,7 milioane lei, reprezentand o crestere de 14% fata de primul trimestru al anului trecut. Cresterea cifrei de afaceri pe primul trimestru a fost sustinuta atat de sporirea volumului de vanzari pe piata interna cu 12%, cat si de majorarea exporturilor cu 25%.

...uite consultantul, nu e consultantul

Privatizarea Antibiotice pare ca nu o sa se mai finalizeze.Totusi, AVAS ar putea lansa in luna septembrie anuntul de privatizare pentru Antibiotice Iasi, fara sa apeleze la un consultant financiar, daca cele doua firme interesate de contractul de servicii nu vor accepta un pret mai scazut decat cel solicitat. In aprilie, Autoritatea a primit doua oferte de consultanta financiara din partea companiei AT Kearney si a unui consortiu condus de Alpha Bank. Valoarea estimata de AVAS pentru licitatia de selectare a consultantului Antibiotice este de pana la 415.000 euro.
"Ofertele depuse au fost foarte scumpe, de trei ori mai mari decat valoarea aprobata in Consiliul Director al AVAS", a declarat vicepresedintele institutiei, Laszlo Gyerko, citat de Mediafax.
Gyerko a mentionat ca in cazul in care niciunul dintre cei doi ofertanti nu va accepta, pana la jumatatea lunii august, sa semneze un contract cu o valoare cuprinsa in bugetul AVAS, atunci privatizarea Antibiotice se va realiza fara consultant financiar.
"Noi nu vom putea majora suma cuprinsa in buget. Daca nu vor accepta (ofertantii - n.r.) va trebui sa luam o alta decizie, adica sa privatizam Antibiotice fara consultant, numai cu experti ai AVAS", a spus Gyerko.
Oficialul a mentionat ca pana la inceputul lunii septembrie AVAS va prezenta Guvernului un proiect de act normativ care va contine atat strategia si metoda de privatizare a companiei, cat si problema consultantului.

Zentiva

"De cand a fost preluata, Zentiva se afla intr-un con de umbra", afirma Chisu. Acesta a mai spus ca ramane de vazut ceea ce se va intampla in viitor, lucrurile fiind oarecum neclare in aceasta perioada.
Potrivit topului celor mai importante 20 de companii prezente pe piata farma din Romania, realizat de Cegedim Romania, aferent primului trimestru al anului 2007, Zentiva se gaseste pe pozitia a opta, cu o cota de piata de 5,1%. In intervalul ianuarie-martie 2007, cifra de afaceri neta a companiei a fost de 55.362.079,00 milioane lei.

Piata creste, consumul mai are de tras

La sfarsitul anului trecut, piata farmaceutica autohtona se plasa la un nivel de peste 1,5 miliarde euro, a declarat pentru Curierul National Dragos Dinu, Chief Executive Officer A&D Pharma. Oficialul A&D Pharma afirma ca ritmul de crestere al pietei farma pentru acest an va fi undeva in jurul a 15-20%. Potrivit datelor furnizate de firma de cercetare de piata Cegedim Romania, anul 2007 ar putea aduce o crestere a pietei totale superioara valorii de 20%.
Principalele obstacole potentiale raman functionalitatea si finantarea sistemului de sanatate, a caror evolutie in urmatoarele trimestre ramane de confirmat, potrivit Cegedim Romania. Analistii firmei de cercetare sunt de parere ca nu vor interveni blocaje majore, care sa inverseze tendintele actuale, deoarece se apropie un nou an electoral, respectiv 2008.
"Sunt mai multi factori care ne fac sa ne gandim la o crestere a pietei farmaceutice, in acest an", spune Dinu. Unul dintre acestia este cel al cursului euro/RON, respectiv RON/euro. Daca la sfarsitul anului 2004 euro era cotat la peste 40.000 de lei vechi, in momentul de fata un euro este cotat la putin peste 31.000 de lei vechi. Acest lucru a avut un impact major asupra pretului medicamentelor din import, care a inregistrat o scadere de circa 35 de procente. 25% provin din paritatea euro/leu, iar restul de 10% au fost cauzate de modificarile adaosului din industrie, a precizat CEO-ul A&D Pharma.

Consumul de medicamente: 73 euro/locuitor

La sfarsitul anului trecut, consumul de medicamente inregistrat la nivel national a fost de 73 de euro/ cap de locuitor. "Este un dezastru. Romania are cel mai redus consum de medicamente pe cap de locuitor din toata Comunitatea Europeana. Cred ca este chiar mai mic decat cel din Bulgaria. In Franta, de exemplu, consumul de medicamente este de 530 de euro, in Marea Britanie, de peste 400 de euro, in Ungaria, care se afla in aceeasi regiune cu noi, este un consum care se apropie de 200 de euro, iar in Polonia, tara care se confrunta cu destule dificultati in sistemul de sanatate, consumul de medicamente per capita este de circa 170 de euro", spune Dragos Dinu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.