Winston Churchill, fostul premier britanic, aprecia bucataria frantuzeasca si se delecta adesea cu preparate frantuzesti. Dar, dupa cum el insusi declara, politicianul avea gusturi simple si ii placea sa manance tot ce este bun.  


Winston Leonard Spencer Churchill (1874-1965), politician, prim-ministru al Regatului Unit, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in 1953, a fost considerat unul dintre cei mai importanti lideri si strategi ai lumii. Faima lui Winston Churchill ca om politic i-a umbrit, insa, meritele si talentul de scriitor si istoric. Se stie ca istoria a fost una dintre marile lui pasiuni si putine subiecte ii erau mai dragi decat America.


Care erau preferintele culinare ale lui Sir Churchill? Referindu-se la mancare ii placea sa spuna:  "Gusturile mele sunt foarte simple. Imi place tot ce-i mai bun". Micul dejun il savura de unul singur,  pentru a se bucura, din plin, de prima trapeza a zilei. Pentru inceput: un pepene galben, dupa care urma o omleta sau oua cu bacon. S-ar zice ca pentru un mic dejun este suficient. Dar nu si pentru Churchill, deoarece urma snitelul de berbecut sau o pulpa de pui. Masa de dimineata se incheia cu o cafea cu lapte si paine prajita cu gem. Masa de pranz incepea cu stridii - un obicei frantuzesc, deoarece Churchill isi petrecea concediile in sudul Frantei si aprecia bucataria frantuzeasca. Urma o supa "Savoy" - un preparat din legume cu cartofi si varza de Savoy, imbunatatit cu felii de sunculita. Apoi veneau aperitivele ...


PREFERINTE. Mancarea preferata a primului-ministru era file de cambula, infasurat in somon afumat, cu garnitura de creveti si sos de usturoi. Dupa preparatele de peste i se aduceau cele de carne. De obicei, friptura de cerb, ficat de gasca umplut cu sos de trufe. Din nou o specialitate frantuzeasca. Dupa cum observam doar ingredientele sunt englezesti, preparatele sunt frantuzesti. Nutritionistii contemporani si medicii au intrat in panica afland ca dupa asa mese copioase, Churchill se delecta si cu un ulcior plin cu frisca. Chiar ii placea sa-si serveasca si oaspetii. Trapeza se incheia cu intrebarea: "Cineva mai doreste frisca?". Iar seara inainte de culcare, nu chefirul era pe masa premierului, ci o supa concentrata de carne sau vanat.