Unul dintre cei doi detinuti evadati la inceputul acestei saptamani din Penitenciarul Poarta Alba a fost prins, marti seara, in apropierea localitatii Cernavoda, in timp ce pentru prinderea celui de-al doilea, politistii au survolat ieri intreg ju
Unul dintre cei doi detinuti evadati la inceputul acestei saptamani din Penitenciarul Poarta Alba a fost prins, marti seara, in apropierea localitatii Cernavoda, in timp ce pentru prinderea celui de-al doilea, politistii au survolat ieri intreg judetul Constanta cu un elicopter, insa fara nici un rezultat. Potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului de Jandarmi Judetean (IJJ) Constanta, capitan Sorin Tranca, citat de Rompres, in timp ce se afla in zona campusului Centralei Nuclear-Electrice, unul dintre jandarmii care participau la cautarea evadatilor si care l-a recunoscut si retinut pe fugarul Ion Mihai l-ar fi vazut si pe colegul de celula al acestuia. Subofiterul l-ar fi recunoscut pe al doilea fugar, Marian Acatrinei, in timp ce acesta se afla la marginea padurii, la o distanta de aproximativ 12 metri de locul unde a fost prins primul evadat. Jandarmul a cerut sprijinul cetatenilor din zona, insa detinutul a reusit sa fuga disparand in padure.
Condamnat pentru omor
Echipe mixte formate din jandarmi, politisti si gardieni de la penitenciar continua cautarea lui Acatrinei, un tanar de 19 ani, condamnat pentru omor deosebit de grav. Sunt cercetate in continuare localitatile invecinate comunei Poarta Alba si cele de domiciliu ale evadatilor, respectiv Medgidia si Baneasa. Potrivit NewsIn, in urma cercetarilor s-a stabilit ca Marian Acatrinei a fost vazut marti noaptea in zona unei stane. El ar fi cerut unui cioban ceva de mancare si niste bani, insa acesta a asmutit cainii pe el, iar detinutul a fugit. Fortele de ordine sunt in continuare in alerta pentru ca il considera destul de periculos pe detinutul aflat inca in libertate, acesta fiind condamnat pentru omor si in plus este flamand. Politistii, jandarmii si gardienii de la Penitenciarul Poarta Alba l-au cautat pe evadat in zona localitatilor Seimenii Mari si Mici, in zona padurii din Cernavoda si a Centralei Nucleare, dar deocamdata nu au dat de urma lui.
Doi detinuti, unul condamnat pentru furt si altul pentru omor deosebit de grav, au evadat marti din penitenciarul Poarta Alba din judetul Constanta, disparitia lor fiind constatata de gardieni la apelul de dimineata. Potrivit Rompres, detinutii stateau in aceeasi celula, iar disparitia lor a fost constatata marti dimineata, la 7,30, cand nu au mai raspuns la apel. Mihai Ion, de 39 de ani, este condamnat la 3 ani de inchisoare pentru furt calificat si a fost incarcerat in luna martie a acestui an. Fugarul care se afla in continuare in libertate, Marian Acatrinei, de 19 ani, este condamnat definitiv la un an de inchisoare pentru furt calificat si la 12 ani, pentru omor deosebit de grav, si a fost arestat in aprilie 2006.
Opt evadari in ultima luna
Cel putin opt detinuti au evadat in ultima luna din inchisorile romanesti, unele dintre ele cu regim de maxima singuranta. Daca insa, majoritatea detinutilor reuseau sa evadeze de la locul de munca sau profitand de un regim de detentie mai putin restrictiv, metoda prin care detinutii de la Poarta Alba au reusit sa fuga este oarecum inedita in Romania. Din primele cercetari efectuate, conform conducerii penitenciarului, cei doi detinuti au evadat dupa ce au largit gratiile ferestrei celulei in care se aflau si dupa ce au sapat un sant pe sub gardul inchisorii. Este curios totusi cum au reusit cei doi sa largeasca niste bare de otel zidite in peretele penitenciarului, considerat de maxima siguranta, pentru ca apoi sa sape un tunel de cel putin 2 metri, fara ca cineva sa-i observe.
De vina sunt regimurile mai putin restrictive
Referitor la cresterea alarmanta a numarului evadarilor din ultimul timp, reprezentantii Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP) au spus, potrivit NewsIn, ca de vina sunt reglementarile legate de regimurile mai putin restrictive, dar ca in cazul evadarilor din peniteciare de maxima singuranta, cum este cazul "Poarta Alba", sunt necesare anchete. "Valul mare de evadari din ultima perioada este cauzat de noile regimuri de executare a pedepselor, regimuri care merg de la foarte strict pana la deschis. Cei mai multi dintre evadatii din acest val au fost persoane care lucrau in regim deschis sau semideschis", a spus Valentin Munteanu, purtator de cuvant al ANP. Munteanu a mai adaugat ca din cele cateva sute de detinuti care beneficiaza de un astfel de regim - deschis sau semideschis - 95% nu au creat probleme. Regimul semideschis prevede ca detinutul care lucreaza in interiorul penitenciarului sa nu fie pazit, iar cei care lucreaza in afara inchisorii sa fie supravegheati de un personal redus, unul sau doi gardieni neinarmati. Munteanu a mai precizat ca exista si cazuri in care detinutii au evadat din interiorul penitenciarului, de sub supravegherea gardienilor, in regim de supraveghere mai strict si ca in astfel de situatii se fac cercetari.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.