CE BEM, CE MANCAM  
Ne dam seama ca in borcan este iaurt doar din denumirea pusa de producator. Din ingredientele folosite nu reiese ca este vorba despre un preparat din lapte amestecat cu desert de fructe.


Producato
CE BEM, CE MANCAM  
Ne dam seama ca in borcan este iaurt doar din denumirea pusa de producator. Din ingredientele folosite nu reiese ca este vorba despre un preparat din lapte amestecat cu desert de fructe.


Producatorul ne spune ca in borcan se afla iaurt de fructe Alpa. Uita sa ne explice si faptul ca pe langa acesta a mai adaugat si o serie de alte ingrediente. De pe eticheta citim: "ingrediente: iaurt, preparat din fructe (zahar, mure, sirop de glucoza-fructoza, capsuni, apa, zmeura, afine, amidon modificat (unul dintre 1440, 1420, 1451, 1404), extracte colorante de fructe si cu plante (morcov negru, hibisc), regulator de aciditate, citrati de sodium E 331, aroma, agent de ingrosare pectina), zahar". Producatorul nu ne precizeaza insa care este valoarea energetica.


ANALIZA. Prima remarca pe care Gheorghe Mencinicopschi, directorul  Institutului de Cercetari Alimentare, o face este faptul ca produsul nu are eticheta nutritionala. Cu toate acestea, se pot aprecia aceste valori analizand compozitia. Produsul analizat are o fractie de iaurt si un preparat din fructe, dar care in principal contine zaharoza, sirop de glucoza, amidon modificat. "Iaurtul de fructe" contine si regulatori de aciditate - citrati de sodiu. Producatorul ar fi trebuit sa ii ofere consumatorului informatii legate de originea laptelui. De asemenea, trebuia precizat daca fractiunea de iaurt contine cele doua microorganisme probiotice obligatorii: S. termophilus si L. bulgaricus sau daca mai contine si alte ingrediente pe langa acestea.
Din punct de vedere al profilului nutritional este un produs dezechilibrat, cu exces de zaharuri cu absorbtie rapida si index glicemic ridicat (zaharoza, glucoza, fructoza), dar si polimeri de glucoza de tipul amidonului modificat.
Termenul de valabilitate este ilizibil, fiind folosita pentru scris o culoare mult prea apropiata a fondului.


CONCLUZII. Specialistul le recomanda diabeticilor sa consume produsul analizat tinand cont de continutul de zaharoza si glucoza si de sfatul medicului curant. Va fi consumat cu moderatie de supraponderali si de obezi, din cauza con-tinutului mare de zaharoza.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.