Masura populista de crestere a pensiilor, initiata de PSD si insusita de Guvernul liberal, incaiera din nou scena politica. Presedintele Basescu a conditionat promulgarea actului normativ de mentionarea explicita a surselor de finantare a pensiilo
Masura populista de crestere a pensiilor, initiata de PSD si insusita de Guvernul liberal, incaiera din nou scena politica. Presedintele Basescu a conditionat promulgarea actului normativ de mentionarea explicita a surselor de finantare a pensiilor majorate.
In replica, liderul PSD Viorel Hrebenciuc, potential cuscru al presedintelui, il ameninta pe acesta cu un nou travaliu parlamentar menit sa conduca la demiterea sa din functie.
In acest timp, Guvernul, cu gandul la alegeri, se incranceneaza sa-i faca fericiti pe pensionari.
Seful deputatilor PSD, Viorel Hrebenciuc, considera ca eventualul refuz al presedintelui Traian Basescu a a promulga lega de crestere a pensiilor, initiata de PSD, ar insemna "o incalcare grava a Constitutiei" si ar reprezenta "un motiv serios" pentru demiterea sefului statului. "Daca Presedintele Traian Basescu refuza promulgarea legii privind cresterea pensiilor, initiata de PSD, acest lucru reprezinta o incalcare grava a Constitutiei care prevede explicit ca statul este obligat sa asigure conditii de viata decente romanilor si cu atat mai mult celor peste 5,5 milioane de pensionari. Acest refuz reprezinta un motiv serios pentru demiterea presedintelui", se arata intr-un comunicat semnat de Viorel Hrebenciuc si citat de Mediafax.
Guvernul mizeaza pe cresteri
Ieri, guvernantii au dat asigurari ca majorarea pensiilor a fost analizata atent si nu va afecta stabilitatea macroeconomica sau investitiile in educatie, sanatate, infrastructura si agricultura, sursele de finantare bazandu-se pe cresterea PIB, a numarului de salariati si a salariilor.
Premierul Tariceanu a declarat ca nu va renunta sub nici o forma la decizia de majorare a pensiilor, precizand ca aceasta nu va afecta stabilitatea macroeconomica si nu trebuie tratata ca o masura electorala.
"Sa spui ca incercarea de a asigura pensionarilor un nivel de viata decent este o masura de stanga este cea mai mare stupizenie", a spus Tariceanu, mentionand ca un partid liberal guverneaza nu numai pentru intreprinzatori, ci pentru toate categoriile sociale. La randul sau, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian a subliniat ca singurele sume transferate de la bugetul de stat vor proveni din TVA si accize, estimarile mergand spre 400-500 milioane de euro. "Cheltuielile pentru educatie, sanatate si infrastructura vor creste intr-un ritm sporit. Ponderea acestora in PIB va fi mult mai mare fata de anul 2006", a spus Vosganian. El a asigurat ca, in privinta deficitului, se va respecta limita de maximum 3% din PIB. Ministrul Muncii, Paul Pacuraru, a aratat ca veniturile bugetului asigurarilor sociale au crescut anual si a vorbit despre o crestere a PIB de la 116-120 miliarde euro, in 2007, la peste 130 miliarde euro, in 2008. (O.B., R.A.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.