Specialisti din cadrul Institutului de Investigatii a Crimelor Comunismului din Romania au participat ieri la Glodghilesti, judetul Hunedoara, la deshumarea ramasitelor taranului Iosif Orsa, impuscat de comunisti. Pe 11 februarie 1950, Iosif Orsa a f
Specialisti din cadrul Institutului de Investigatii a Crimelor Comunismului din Romania au participat ieri la Glodghilesti, judetul Hunedoara, la deshumarea ramasitelor taranului Iosif Orsa, impuscat de comunisti. Pe 11 februarie 1950, Iosif Orsa a fost executat in spatele casei sale din satul Glodghilesti-Zam, comuna Burjuc, de doi securisti imbracati in civil. Era intr-o sambata, iar a doua zi Orsa urma sa fie nas de cununie al unui cuplu de tineri din sat. Crima a zguduit la acea vreme intreaga comunitate hunedoreana, insa cazul a fost musamalizat imediat de autoritati. Potrivit jurnalului Cotidianul, ca si cum nici nu ar fi existat, moartea lui Orsa nici macar nu a fost consemnata in scripte. Dupa 57 de ani, crima Securitatii a fost insa scoasa la iveala de un batran din Deva, care a sesizat in scris Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului. Informatiile oferite de el au fost verificate de investigatori in cadrul unei cercetari preliminare, iar ieri acestia au participat la deshumarea osemintelor, in prezenta unui procuror si a unui medic legist.
"Pe de-o parte, se presupune ca executia s-a datorat sprijinului pe care Iosif Orsa l-a acordat partizanilor anticomunisti din Muntii Metaliferi. Exista insa si o alta varianta, ca a fost confundat cu o alta persoana cautata de securisti. A fost executat prin impuscare cu cateva focuri de arma", a spus Andrei Muraru, seful Biroului Cercetari in Arhive din cadrul IICCR. Locul in care taranul hunedorean a fost ingropat de securisti era cunoscut de sateni, insa abia dupa 1990 au indraznit sa-i puna o cruce. (Andrei GHICIUSCA)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.