"Conform calendarului de activitate, in luna septembrie CNP urmeaza sa pregateasca varianta preliminara a prognozei de toamna. Este posibil ca reevaluarea PIB, pe ansamblu, sa fie mai degraba pozitiva decat negativa, tinand cont de faptul ca in acest
"Conform calendarului de activitate, in luna septembrie CNP urmeaza sa pregateasca varianta preliminara a prognozei de toamna. Este posibil ca reevaluarea PIB, pe ansamblu, sa fie mai degraba pozitiva decat negativa, tinand cont de faptul ca in acest an constructiile depasesc ca pondere agricultura, iar avansul constructiilor a fost in primele cinci luni de aproape 32%", a afirmat Ghizdeanu.
Presedintele CNP a precizat ca o eventuala scadere de pana la un punct procentual din PIB a avansului economic general ar putea fi luata in calcul numai pe baza influentei agriculturii, iar valorile celorlalte componente ale PIB se mentin la nivelul prezentat in prognoza de toamna.
"Agricultura are o pondere de sub 8% in PIB. Daca am inregistra o scadere de 10-15% pe segmentul vegetal, atunci influenta in PIB ar fi de pana la 1%, dar impactul depinde de masura in care seceta se va prelungi si va afecta recolta de toamna", a explicat Ghizdeanu.
Potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, suprafetele afectate de canicula insumau la afarsitul lunii iunie aproximativ 1,7 milioane de hectare, dintr-un total de 2,8 milioane de hectare insamantate in toamna. Culturile de rapita pentru ulei sunt afectate in proportie de 62,9%, grau si secara 61,4%, orz si orzoaica 60,2%, iar orzoaica de primavara 37,6%.
In variantea finala a prognozei de primavara, CNP anticipeaza pentru acest an o crestere economica de 6,5%. Anul trecut, avansul PIB a fost de 7,7%. Ponderea agrculturii in PIB va fi, in acest an, de 7,4%, iar constructiile vor avea o contributie de 7,9%. De asemenea, ponderea industriei va fi de 23,8%, iar a serviciilor, de 49,7%. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.