Seceta poate afecta cresterea economica din acest an cu pana la un punct procentual, insa reevaluarea PIB din luna septembrie ar putea fi mai degraba pozitiva, pe fondul evolutiei din sectorul constructiilor, a declarat Ion Ghizdeanu, presedintele Co
Seceta poate afecta cresterea economica din acest an cu pana la un punct procentual, insa reevaluarea PIB din luna septembrie ar putea fi mai degraba pozitiva, pe fondul evolutiei din sectorul constructiilor, a declarat Ion Ghizdeanu, presedintele Comisiei Nationale de Prognoza, citat de Mediafax.
"Conform calendarului de activitate, in luna septembrie CNP urmeaza sa pregateasca varianta preliminara a prognozei de toamna. Este posibil ca reevaluarea PIB, pe ansamblu, sa fie mai degraba pozitiva decat negativa, tinand cont de faptul ca in acest an constructiile depasesc ca pondere agricultura, iar avansul constructiilor a fost in primele cinci luni de aproape 32%", a afirmat Ghizdeanu.
Presedintele CNP a spus ca o scadere de pana la un punct procentual din PIB a avansului economic general ar putea fi luata in calcul numai pe baza influentei agriculturii, iar valorile celorlalte componente ale PIB se mentin la nivelul prezentat in prognoza de toamna.
"Agricultura are o pondere de sub 8% in PIB. Daca am inregistra o scadere de 10-15% pe segmentul vegetal, atunci influenta in PIB ar fi de pana la 1%, dar impactul depinde de masura in care seceta se va prelungi si va afecta recolta de toamna", a explicat Ghizdeanu.
Potrivit Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, suprafetele afectate de canicula insumau la sfarsitul lunii iunie aproximativ 1,7 milioane hectare, din totalul de 2,8 milioane hectare insamantate in toamna. Culturile de rapita pentru ulei sunt afectate in proportie de 62,9%, grau si secara 61,4%, orz si orzoaica 60,2%, iar orzoaica de primavara 37,6%.
In varianta finala a prognozei de primavara, CNP anticipeaza pentru acest an o crestere economica de 6,5%. In 2006, avansul PIB a fost de 7,7%.
Ponderea agriculturii in PIB va fi in acest an de 7,4%, iar a constructiilor de 7,9%. De asemenea, ponderea industriei va fi de 23,8%, iar a serviciilor, de 49,7%.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.