In conditiile unei competitii din ce in ce mai acerbe pe piata imobiliara in general si pe cea a birourilor in particular, criteriile de diferentiere intre diverse proiecte devin din ce in ce mai "soft". Astfel, calitatea cade oarecum in umbra - si a

In conditiile unei competitii din ce in ce mai acerbe pe piata imobiliara in general si pe cea a birourilor in particular, criteriile de diferentiere intre diverse proiecte devin din ce in ce mai "soft". Astfel, calitatea cade oarecum in umbra - si aceasta nu pentru ca romanii nu s-ar uita la calitate, ci fiindca majoritatea cladirilor noi de birouri respecta standardele generale in acest sens. O importanta din ce in ce mai mare incepe sa fie acordata locatiei - odata cu numarul crescand de proiecte de birouri, similare din punct de vedere calitativ, locatia tinde sa devina singurul sau, in orice caz, criteriul decisiv in procesul alegerii. Acesta este contextul in care Andreea Andrei, PR & Marketing coordinator Esop, a subliniat: "Locatia primeaza si mai mult decat in trecut in stabilirea chiriei unui imobil, iar factori precum calitatea finisajelor si dotarilor, desi importanti, se situeaza pe un loc secund".
Locatia cladirilor de birouri devine astfel nu numai o exigenta impusa de catre chiriasi, ci un punct forte exploatat de proprietari la capitolul chirii. Astfel, observa reprezentanta Esop, "apare o diferentiere a chiriilor imobilelor - care, desi realizate la standarde de calitate similare, sunt semnificativ diferite, cu variatii de pana la 20%, considerand o medie a principalelor zone din Bucuresti".
Diferentele sunt inca si mai mari, putand ajunge chiar pana la 35-42%, daca analizam cateva cazuri individuale.

Diferentele intre diverse zone sunt un trend european

Diferentele majore intre chiriile office nu reprezinta insa o singularitate a Bucurestiului la nivel european - "astfel de evolutii sunt firesti si ele sunt prezente si in cazul marilor orase europene", observa specialistii Esop. Cel mai graitor exemplu in acest sens este Londra, unde chiriile din centrul orasului variaza intre 40-55 lire/mp, in timp ce, in zona de vest, acestea ating niveluri de 80-85 lire/mp.
O situatie asemanatoare exista si in Paris, unde chiriile percepute pentru cladirile din Central Business District (CBD) - de 50-60 euro/mp - sunt pana la 50% mai mari decat cele din Defense - de 30-35 euro/mp. "In sud-estul Europei se manifesta aceeasi tendinta, insa diferentele sunt mult mai mici", observa Andreea Andrei. Astfel, o cladire de birouri din centrul Budapestei poate fi ocupata pentru o chirie de 17-20 euro/mp, in timp ce, in zonele non-centrale, chiria atinge valori de 11-13 euro/mp.
In Varsovia, chiria pentru o locatie centrala este de 17-23 euro/mp, in timp ce, pentru o locatie non-centrala, valoarea medie este de 13-15 euro/mp. In acest context, reprezentanta Esop observa: "Situatia din Romania se incadreaza deci in acelasi tipar de evolutie al pietei birourilor, in care ceea ce trebuie sa plateasca prioritar multi dintre clienti este locatia".

Nordul si vestul sunt locatiile de top, cu cele mai mari chirii

In cautarea unor oportunitati de investitii cat mai favorabile, dezvoltatorii se indreapta, in mod firesc, catre zonele cele mai cautate.
Acestea sunt, de altfel, si cele in care se percep si cele mai mari chirii. In acest context, sunt de parere reprezentantii Esop, "zona de nord, impreuna cu zona de vest, vor reprezenta principalele destinatii pentru firmele ce doresc sa-si mute sediile centrale sau spatiile de back-office in 2007-2009". Astfel, ca raspuns la cererea ridicata din partea chiriasilor, peste 50% din proiectele anuntate pentru 2007-2008 vor fi dezvoltate in zona de nord si in Pipera. Nordul are insa si dezavantaje - in ciuda numarului mare de proiecte anuntate, autoritatile locale nu prea tin pasul cu dezvoltatorii, in timp ce traficul din zona Pipera devine din ce in ce mai dificil pe fondul intarzierilor investitiilor in infrastructura.
In contextul in care 30% din proiectele anuntate pentru 2007-2009 sunt localizate in vestul Capitalei, specialistii Esop observa ca aceasta regiune "are toate premisele sa devina un concurent insemnat pentru zona Pipera". Printre factorii care determina cererea office ridicata din vest se numara: dezvoltarile recente de parcuri industriale si spatii comerciale in apropierea autostrazii Bucuresti-Pitesti, proximitatea cartierelor Militari, Drumul Taberei, 13 Septembrie, Unirii, unde locuiesc o mare parte din angajatii companiilor din zona.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.