In urmatoarele 2 luni, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) trebuie sa dea un raspuns Comisiei Europene in cazul declansarii procedurii de infringement referitoare la privatizarea Petrom. Surse oficiale, citate de NewsIn, au pre
In urmatoarele 2 luni, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) trebuie sa dea un raspuns Comisiei Europene in cazul declansarii procedurii de infringement referitoare la privatizarea Petrom. Surse oficiale, citate de NewsIn, au precizat ieri ca AVAS a primit o scrisoare din partea autoritatilor europene, in care statului roman i se cere sa renunte la unele drepturi pe care le-a pastrat la Petrom prin contractul de privatizare. Este vorba despre dreptul de a impiedica vanzarea companiei sau schimbarea obiectului de activitate mai devreme de 2009.
Scrisoarea Comisiei Europene a fost transmisa autoritatilor de la Bucuresti, dupa ce Colegiul Comisarilor a decis pe 27 iunie sa declanseze procedura de incalcare a tratatului din cauza "actiunii de aur" detinute de statul roman la compania Petrom, in urma privatizarii acesteia cu OMV, in 2004. Procedura de infringement cuprinde trei etape, in functie de rezultatul discutiilor cu partea romana. Prima etapa consta in transmiterea unei scrisori referitoare la motivele declansarii procedurii, la care autoritatile romane trebuie sa dea un raspuns in cel mult doua luni. In cazul in care acest raspuns este considerat nesatisfacator, Comisia poate lua decizia de a trimite o noua scrisoare, "reasoned opinion", care contine recomandari precise privind felul in care ar urma sa actioneze statul roman. Ultima etapa, la care se ajunge daca discutiile nu au un rezultat multumitor, este actionarea statului roman la Curtea de Justitie Europeana.
In urma deciziei Comisiei, AVAS a sustinut ca, desi exista anumite clauze in contractul de privatizare "ce pot fi interpretate ca restrictionari in activitatea noului proprietar si care pot fi asimilate unei actiuni de aur", acestea nu intrunesc conditiile unei "actiuni de aur" pentru statul roman. Acest lucru nu trebuie considerat ca restrictionand libera circulatie a capitalului sau libertatea de stabilire, asa cum a considerat CE.
Totodata, AVAS a anuntat ca, in functie de aspectele semnalate de notificarea pe care o va trimite CE, "va lua masurile ce se impun pentru a fi in concordanta cu prevederile legislatiei europene". In prezent, statul detine la Petrom, prin AVAS, 30,862% din actiuni.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.