O echipa de medici francezi, specialisti in interventii de urgenta, s-a aflat la Bucuresti in aceasta perioada. Ei au evaluat si identificat masurile necesare pentru combaterea efectelor caniculei.


Se stie ca medicii francezi au dobandit o valoroasa experienta in lupta cu canicula. In anul 2003, Franta s-a confruntat cu o perioada prelungita de canicula. De altfel, in 2003, toata Europa a avut de suferit din cauza temperaturilor neobisnuit de ridicate. Bilantul oficial: canicula din vara lui 2003 a provocat, in Europa, 70.000 de decese, din care 15.000 in Franta.
Doctorul Raed Arafat, coordonatorul Serviciului SMURD, participant la acest util schimb de experienta, ne-a declarat ca, dupa acest episod, 50 de specialisti francezi din toate domeniile implicate au avut nevoie de un an pentru a pune la punct un plan de combatere a efectelor caniculei. Planul are ca punct principal prevenirea cazurilor urgente, in conditiile in care pentru acestea, la ora actuala, nu exista un medicament magic. "Pentru salvarea vietii, ca in orice urgenta, esentiala este viteza de reactie", semnaleaza dr Raed Arafat.


Medicii francezi au avertizat ca montarea de corturi pentru acordarea primului ajutor nu este o masura tocmai buna. Si aceasta deoarece pacientul este expus in continuare temperaturilor caniculare. In plus, batranii interesati sa-si masoare tensiunea ar putea sta la rand in soare, expunandu-se pericolului insolatiei. In acest sens s-a recomandat organizarea unor puncte de prim ajutor in spatii racoroase, cu aer conditionat, misiune care revine autoritatilor locale. S-a mai recomandat ca spitalele sa fie aprovizionate cu pungi cu gheata, pentru a reusi scaderea temperaturii pacientilor.


DECLARATIE. Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, ne-a declarat ca "medicii francezi au analizat si au revizuit planul nostru de combatere a efectelor caniculei. Ei au facut recomandari vizand trei capitole: modul de colaborare cu autoritatile locale responsabile pentru asigurarea celor mai bune conditii pentru populatie, masuri suplimentare din punct de vedere a preventiei si realizarea unei mai bune comunicari cu populatia". Ministrul Nicolaescu considera ca veriga de baza in aceasta batalie este comunicarea, care poate fi realizata de medic, autoritati si mass-media.