Vicepresedintele AVAS Laszlo Gyerko a declarat, marti, ca institutia va infiinta o echipa de lucru, alcatuita din trei experti, care vor elabora documentatia referitoare la "actiunea de aur" detinuta de stat la Petrom. "Echipa va fi infiintata de tre
Vicepresedintele AVAS Laszlo Gyerko a declarat, marti, ca institutia va infiinta o echipa de lucru, alcatuita din trei experti, care vor elabora documentatia referitoare la "actiunea de aur" detinuta de stat la Petrom. "Echipa va fi infiintata de trei persoane cu atributii pe ajutor de stat. Ei vor analiza articolul din contract prin care se poate interpreta ca statul detine "actiunea de aur" la Petrom", a spus Gyerko.
El a adaugat ca documentatia elaborata de catre cei trei experti va fi prezentata Comisiei Europene si Guvernului.
Comisia Europeana a anuntat saptamana trecuta ca va declansa procedura de infringement impotriva Romaniei, daca statul nu va modifica contractul de privatizare a Petrom si nu va renunta la dreptul de veto.
AVAS a aratat imediat dupa anunt ca va analiza si va lua toate masurile care se impun pentru a se conforma cerintelor Comisiei Europene cu privire la "actiunea de aur" in cazul companiei Petrom, dupa ce va primi notificarea din partea CE.
La randul sau, premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca Guvernul va analiza prevederile contractului de privatizare a Petrom si le va modifica conform normelor comunitare, daca se constata ca acestea intra in contradictie cu legislatia UE, aratand totodata ca nu el este responsabil pentru acest contract, incheiat in 2004.
Comisia Europeana a avertizat statul roman inca de la privatizarea Petrom, in anul 2004, cu privire la eventuala revizuire a modalitatii de privatizare.
Petrom a fost preluata la sfarsitul anului 2004 de catre grupul austriac OMV, printr-o tranzactie combinata de achizitie de actiuni de la stat si majorare de capital, cu o valoare cumulata de 1,5 miliarde de euro. Statul roman mai detine 30,8% din actiuni, restul fiind controlate de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si de actionarii minoritari. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.