Daca Gordon Brown incearca o distantare de predecesorul sau, François Fillon pare omul de paie al presedintelui Sarkozy.Premierul François Fillon a ramas pina
acum in spatele lui Nicolas Sarkozy Gordon Brown si François Fillon, noii premieri ai Marii Britanii si Frantei, si-au tinut, marti, discursurile de politica generala in fata parlamentului. Reactiile presei au fost total diferite. Daca proiectul lui Brown de a redacta prima constitutie britanica ce ar oferi puteri sporite legislativului a fost privit ca revolutionar, discursul lui Fillon a fost o copie palida a proiectelor presedintelui Nicolas Sarkozy. „Nicolas a spus", astfel ar fi trebuit numit discursul noului premier francez, comenteaza „L’Humanité", o data ce François Fillon l-a citat de 13 ori pe „seful statului", „presedintele republicii", „Nicolas Sarkozy" sau „fostul ministru de interne". „Presedintele este initiatorul, eu sint agentul sau", a spus Fillon, alimentind temerile opozitiei de stinga fata de instaurarea unui regim ultraprezidential in Franta.

Dincolo de critici, programul lui Fillon isi propune sa introduca votul proportional, cel putin pentru alegerea senatului, acum Franta beneficiind de sistemul de vot uninominal majoritar. Noul guvern doreste si o crestere zero a cheltuielilor statului, reducerea la 5% a ratei somajului in urmatorii cinci ani, fata de 8,1% in momentul de fata. Fillon mai urmareste ca jumatate dintre tinerii francezi sa detina o diploma universitara.

„Omniprezent, omnipotent si omniscient, seful statului decide tot, intervine peste tot, este peste tot. Ati prezentat, mai degraba, programul politic al presedintelui, nu al guvernului", a protestat secretarul general al Partidului Socialist, François Hollande. „Salariatii francezi stiu despre ce este vorba: aceasta politica nu este facuta pentru ei si ea nu raspunde nicidecum asteptarilor sociale", a reactionat Confederatia Generala a Muncii.

De cealalta parte a Canalului Minecii, Gordon Brown a mizat pe o distantare de politica lui Tony Blair. Noul premier a propus transferul catre parlament al dreptului de a numi judecatorii, de a declara razboi si de a incheia tratate internationale, facind aluzie la trimiterea trupelor britanice in Irak, in 2003, aprobata atunci doar de cabinet. Brown doreste coborirea la 16 ani a limitei de virsta a alegatorilor si o Camera a Lorzilor aleasa prin vot universal. Toate aceste prevederi ar urma sa fie inscrise in prima constitutie din istoria monarhiei britanice.