Prima desfasurare de forte a presedintelui Traian Basescu, dupa referendumul din 19 mai, marti seara la Realitatea tv, a insemnat o recapitulare a temelor sale preferate, accentuate in campanie. Seful statului a reclamat din nou "mafia politica",
Prima desfasurare de forte a presedintelui Traian Basescu, dupa referendumul din 19 mai, marti seara la Realitatea tv, a insemnat o recapitulare a temelor sale preferate, accentuate in campanie. Seful statului a reclamat din nou "mafia politica", mariajul netransparent dintre PNL si PSD si si-a aratat dispretul fata de ziaristi. A pledat pentru lustratie si uninominal, amenintand din nou Parlamentul cu un referendum si s-a declarat extrem de dezamagit de mentinerea politizarii postului public de televiziune. Cat despre posibilitatea ca Viorel Hrebenciuc (foto) sa-i fie cuscru, Basescu a spus ca i-ar fi imposibil sa-l aiba ruda chiar si prin alianta.
90% dintre ziaristi nu pot crea nimic
Traian Basescu nu s-a putut abtine sa isi exprime parerea proasta pe care o are despre majoritatea ziaristilor. El a remarcat resemnat ca "asta e soarta presedintilor, sa fie oricum in vizorul tuturor, in mod deosebit al presei, care e mai avida de spectacol decat politicienii de multe ori, de multe ori il creeaza si-l umfla...". Presedintele a sutinut ca ziaristii nu stiu decat sa speculeze. "(...) va pot da o lista de cel putin zece ziaristi care, daca n-ar fi politicienii, ar fi muritori de foame. Nu stiu decat sa speculeze orice vorba spusa de un politician". "Dar uitati-va dumnevoastra la colegii dumneavoastra, 90% din ei nu pot crea nimic, decat barfesc, interpreteaza, suprainterpreteaza sau subevalueaza, fac orice numai de pe urma politicienilor. Sunt 80% din ziaristi care traiesc speculand o vorba sau alta a politicienilor...", a insistat presedintele.
"Este o mafie politica"
Foto: Rompres "Parlamentul Romaniei este forul suprem si garantul democratiei in stat. Eu vorbesc de cei 322 de oameni care dupa ce au pierdut o jumatate de an pentru o actiune care viza indepartarea, pe de-o parte, a PD de la guvernare, indepartarea presedintelui si punerea sub control a Parchetelor. Acesta a fost obiectivul major si tot lantul negociat de Hrebenciuc, Verestoy si Bogdan Olteanu (foto). Ei au fost negociatorii si constructorii acestei proiectii politice pentru Romania. Scoaterea PD de la guvernare, si aici au fost doua tinte, nu una singura, Monica Macovei de la Justitie, dar si Vasile Blaga de la Interne; suspendarea presedintelui si referendumul de destituire, avand ca tinta ca la Interne sa nu fie Vasile Blaga pentru organizarea referendumului, ci un ministru controlat de ei. Avand imaginea ca ar putea sa intoarca soarta referendumului prin Ministerul de Interne. O copilarie", a aratat seful statului, adaugand: "Da, este o mafie politica".
Cumatru "da", cuscru "nu"
Traian Basescu a confirmat faptul ca sambata o va boteza pe fiica primarului municipiului Arad, democratul Gheorghe Falca, anchetat de DNA. Presedintele a subliniat: "Este o obligatie crestineasca pe care mi-o voi duce si pot sa va spun ca puteti lua in considerare doua elemente - desi eram nasul lui, este adevarat, nu eram presedinte cand i-am fost nas, nici el primar, eram nasul lui si a fost anchetat de DNA, ma duc si ii botez copilul care acum a facut sase luni, merge in picioare si este nebotezat inca si totusi DNA i-a pus sechestru pe casa. Asta inseamna ca presedintele Romaniei nu a sunat niciodata la vreun procuror".
Intrebat daca va merge cu generozitatea atat de departe, incat sa devina cuscrul lui Hrebenciuc, Basescu a replicat: "Domnule Hurezeanu, intrati intr-o zona pe care nu-mi place sa o discut, pentru ca mi-ar fi imposibil sa-l am ruda, macar si prin alianta, pe acest Hrebenciuc, pentru care am un dispret profund pentru modul cum intelege viata". (Anca HRIBAN)
Alexandru Sassu e "un politruc"
Seful statului s-a declarat extrem de dezamagit de absenta unei legi prin care sa se realizeze depolitizarea posturilor publice de radio si televiziune. Numirea unui lider de partid ca interimar in fruntea TVR l-a deranjat pe Traian Basescu.
Foto: Mediafax "Da, era angajamentul meu si al lui Calin Popescu Tariceanu ca vom modifica, vom depolitiza Televiziunea. Care a fost rezultatul? Eu am stat fara reprezentant in Consiliul de Administratie al Televiziunii si al Radioului doi ani si jumatate. Care a fost rezultatul? In doi ani si jumatate, presedintele Romaniei a aparut de patru ori in emisiuni la Televiziunea Publica, desi poate de multe ori aveam de comunicat mesaje care sa ajunga si in mediul rural. Din cele patru momente in care am fost la Televiziunea Publica in emisiuni de cate o ora, trei au fost cerute de Administratia Prezidentiala, pentru ca de la Televiziunea Romana invitatii nu s-au primit", a afirmat presedintele. El a sustinut ca unii politicieni au spus "ar fi o prostie sa nu-mi pun oamenii la Televiziune si Radio", motiv pentru care "vor primi aceeasi lectie pe care a primit-o PSD, care controla marea parte a mediei si nu le-a folosit la nimic".
"M-a deranjat desemnarea de oameni politici in fruntea Televiziunii Publice, iar optiunile mele au fost catre oameni din societatea civila. Sigur ca nu puteam sa desemnez pe Ion Cristoiu, nu?", a declarat Basescu. El a continuat: "Cu acest Parlament nu se depolitizeaza, iar sfidarea a fost totala - sa desemnezi, sa sustii in Parlament un secretar al unui partid politic, al PSD". Referindu-se la Alexandru Sassu, numit interimar la televiziune, Basescu a aratat ca "aici discutam de un politruc". "Dumneavoastra ati spus ca il cunosc bine - discutam de un politruc, da? Venit din FSN, trecut pe la PD accidental si, cand a vazut ca PD se modernizeaza, s-a dus in cloaca care i-a placut, de unde plecase, de la FSN. Asta este omul despre care vorbim. De un politruc priceput la radio si televiziune, dar un om care pune politicul deasupra profesionalismului de zece ori". (A.H.)
"Basescu e o masinarie fara sentimente"
Relatia dintre mezina presedintelui Traian Basescu, Elena, si fiul lui Viorel Hrebenciuc, Andrei, a fost si tema emisiunii Sinteza Zilei de la Antena 3, cu Ion Cristoiu si Cristi Branciu.
Cristoiu a remarcat faptul ca Basescu ar putea iesi in pierdere in urma acestei relatii, existand riscul ca electoratul presedintelui sa interpreteze idila celor doi tineri ca inca "o smecherie a politicienilor", care desi se cearta public, in realitate se incuscresc. "Relatia poate fi identificata ca una intre Basescu luptator impotriva coruptiei si un lider PSD suspectat de coruptie", a aratat el. Pe de alta parte, Cristi Branciu a apreciat ca relatia dintre Elena si Andrei poate fi in egala masura o actiune de PR si o poveste de dragoste, neexcluzand posibilitatea ca familiile celor doi sa fi ajuns la o intelegere. Cristoiu s-a aratat convins ca Viorel Hrebenciuc nu a pus la cale acest scenariu si l-a caracterizat pe liderul PSD drept "un tip decent". El a lansat pariul ca seful statului va interveni in relatia fiicei sale: "Basescu este o masinarie fara sentimente (...) si atunci cand va realiza ca e o problema pentru caderea lui cu 0,5% in sondaje, va fi necrutator". (D.I.)
Seful statului garanteaza votul uninominal
Basescu a anuntat ca va lansa un referendum pe tema votului uninominal, daca Parlamentul nu va adopta o lege in acest sens la inceputul viitoarei sesiuni parlamentare, in septembrie.
"Aici ramanem pe aceeasi majoritate, 322, cea care a facut abuzul suspendarii fara ca eu sa fi incalcat Constitutia si semnalele le-am avut la scurt timp dupa referendum ca aceasta majoritate intelege sa-si mentina pozitia impotriva votului electoratului impotriva votului popular. N-am decat sa privesc la aceasta realitate si sa constat ca va trebui sa-i fac fata in continuare, iar realizarea programului meu politic..., acesta nu este numai programul meu politic, este programul romanilor, romanii doresc introducerea votului uninominal... in cazul in care aceasta comisie, care a inceput sa tergiverseze lucrurile, nu va produce un proiect de lege care sa fie adoptat foarte rapid dupa inceperea noii sesiuni parlamentare, categoric mergem la referendum. Dar referendumul va fi pe o propunere extrem de severa", a avertizat seful statului. "V-as ruga sa va aduceti aminte ca Mircea Geoana, Calin Popescu Tariceanu, Voiculescu, toate partidele care au fost la consultari s-au angajat - nu in fata mea, in fata romanilor - ca la sfarsitul acestei sesiuni parlamentare va fi noua lege electorala adoptata. Ce-au facut? Ceea ce stiu sa faca cel mai bine - sa minta. Au mintit populatia Romaniei ca vor avea pana la 30 iunie adoptata o noua lege electorala". Cu certitudine, voi lansa un referendum. (...) In mod cert, dupa reluarea lucrarilor Parlamentului voi lansa referendumul, daca legea nu va fi adoptata imediat, in septembrie. Si nu este un ultimatum pentru Parlament, ci este un punct de vedere la care tin foarte mult: introducerea votului uninominal. Nu se vor face alegeri in Romania pe actualul sistem electoral; acest lucru vi-l garantez". (A.H.)
Viorel Hrebenciuc
Nu comentez, din respect pentru prietena fiului meu
Liderul deputatilor PSD, Viorel Hrebenciuc, a refuzat sa comenteze afirmatiile presedintelui Traian Basescu la adresa sa, invocand respectul fata de Elena Basescu, care este prietena fiului sau. "Referitor la declaratiile domnului Traian Basescu de ieri (alaltaieri, n.r.), 03/07/2007, la un post de televiziune, doresc sa precizez ca, din respect pentru prietena fiului meu, refuz sa-i dau replica pe care o merita tatal ei", a afirmat Hrebenciuc intr-o declaratie de presa. (R.A.)
Bogdan Olteanu
"Basescu traieste in telenovele"
Presedintele Camerei Deputatilor Bogdan Olteanu (PNL) a declarat ieri ca Traian Basescu traieste intr-o telenovela si ca incearca sa arate ca este amenintat si inconjurat de dusmani. "Presedintele Traian Basescu traieste intr-o telenovela, in care vrea sa ne aduca si pe noi. In acest fel vrea sa arate ca este amenintat si inconjurat de dusmani", a declarat Olteanu, citat de Mediafax. "Astept cu placere episodul in care se va intalni cu prietenii sai si le va povesti de darurile pe care le-a facut pe banii publici. Lasandu-i la o parte pe cei de la Ministerul Transporturilor, cred ca cei de la Rosia Montana si Costel Costanda ar face un episod extrem de interesant", a mai adaugat presedintele Camerei Deputatilor.(R.G.)
Attila Verestoy
Afirmatiile sunt "profund neadevarate"
Foto: Mediafax Senatorul UDMR Attila Verestoy considera "profund neadevarate" afirmatiile presedintelui Traian Basescu potrivit carora, alaturi de Viorel Hrebenciuc, ar fi artizanul incercarii de inlaturare a actualului sef al statului si a apreciat ca Basescu a ramas cu cateva sloganuri electorale. "Cred ca domnul Basescu nu a depasit momentul referendumului si este inca intr-o campanie pentru a castiga simpatia electoratului", a declarat ieri Verestoy, citat de Mediafax. Senatorul UDMR a precizat ca el a avut relatii de cooperare si cu lideri din partide "apropiate" lui Basescu, printre acestia aflandu-se Emil Boc, Vasile Blaga si Stolojan. "Ar trebui sa inventeze si altceva decat celebrele taieri de paduri. E de prost gust sa spuna asa ceva despre mine, cand zeci de statistici si rapoarte ale unor institutii arata ca nu am avut de-a face cu taierea nici unui metru patrat de padure". (R.G.)
Cristian Tudor Popescu
Ii plac doar cei 10% care-l slavesc
Cristian Tudor Popescu, presedintele Clubului Roman de Presa, a ripostat dur la acuzele prezidentiale aduse gazetarilor. "Pentru domnul presedinte sunt buni doar cei 10% dintre jurnalisti care il slavesc", a comentat Popescu. Acesta a rasturnat afirmatia lui Basescu referitoare la ziaristii care traiesc de pe urma politicienilor. "Oare cate nume ar contine o lista a politicienilor care ar muri de foame daca nu ar exista presa, ei neavand nici un fel de valoare in afara spatiului mediatic?", s-a intrebat seful CRP. El nu a ezitat sa-l compare pe seful statului cu Nicolae Ceausescu, cel care le spunea intelectualilor, la inceputul anilor '60, ca ar trebui sa fie multumiti ca sunt tolerati de popor, desi nu produc nici otel, nici paine sau lapte. "Domnul Basescu considera ca ziaristii nu ar trebui sa comenteze spusele politicienilor, sa nu puna in lumina agramatismele, minciunile, prostia, incultura, fatarnicia, aroganta de care dau dovada politicienii, inclusiv Traian Basescu", a adaugat C.T. Popescu. (A.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.