Realizatorii lungmetrajului „The Simpsons" au prezentat in premiera citeva secvente, la Madrid.Familia Simpson e pe cale sa provoace
exodul concetatenilor din Springfield Premiera americana a lungmetrajului de animatie va avea loc la sfirsitul acestei luni, iar in Romania lungmetrajul va putea fi vizionat incepind cu 27 iulie, potrivit site-ului cinemagia.ro. „Nu voi descarca ilegal acest film de pe net", scrie Bart Simpson, drept pedeapsa, pe tabla, la inceputul lungmetrajului care se anunta a fi unul dintre marile succese de box office ale urmatoarelor luni, la nivel mondial. Matt Groening, creatorul indragitelor personaje, si Al Jean, producatorul executiv al seriei de animatie care s-a nascut acum aproape douazeci de ani, au prezentat weekendul trecut, la Madrid, secvente din filmul pe care au vrut sa-l pastreze „top secret" pina in ultimul moment.

Inainte sa ajunga staruri de televiziune, in 1989, personajele din „Familia Simpson" au existat ca figuri dintr-o serie de animatie de 15 secunde difuzata in timpul show-ului lui Tracey Ullman. Pe atunci, responsabilul de animatie era David Silverman, cel care semneaza regia filmului de anul acesta. Cu timpul, universul din oraselul Springfield a demonstrat ca desenele animate pot servi pentru crearea unei comedii umane balzaciene si totusi contemporane: „Acum avem 300 de personaje fixe in serial si ma surprinde enorm cit de bine le cunoaste publicul pe fiecare dintre ele", a declarat Groening la Madrid.

In mult asteptatul lungmetraj, Homer Simpson provoaca din greseala o scurgere de material radioactiv la centrala nucleara din Springfield, punind in pericol viitorul intregului oras, adus in pragul evacuarii. „Ne-am propus sa oferim publicului ceva ce nu putea vedea pe micul ecran", a comentat Groening. „Subiectele abordate in film sint nitel mai mature, pentru ca formatul o permite: intr-o serie de animatie pentru televiziune alergi tot timpul de la o gluma la alta, dar in cinematografie, fiecare gluma in parte se poate dezvolta si isi poate crea propria complexitate. Majoritatea scenelor mai polemice sau provocatoare din film ar fi durat cel mult citeva secunde in televiziune", a completat Al Jean.

Una dintre scenele cele mai discutate de catre fani si critici deopotriva e deja anuntata prezenta a lui Bart Simpson in pielea goala, urcat pe un skateboard drept replica la o provocare a lui Homer. Surprinzator sau nu, aceasta nu e prima aparitie fara haine a lui Bart: in 2002, celebra revista „Rolling Stone" a publicat o imagine in care aparea Bart Simpson bebelus, gol-golut, inotind. Imaginea se dorea a fi o reformulare a copertei albumului „Nevermind" al celor de la Nirvana, pe care aparea un bebelus inotind dupa o bancnota de un dolar agatata de un cirlig de pescuit. Ba mai mult, s-au facut si statistici deja: personajele din „Familia Simpson" au aparut dezbracate complet de cel putin 200 de ori din 1989, cind au intrat in vietile americanilor prin celebrul serial televizat.

O lista cu 1.000 de filme care, spun specialistii, merita vazute, gasiti pe www.cotidianul.ro/select