Tatal acuzat ca si-a tinut copiii legati in lanturi, Marius Gradinaru, a fost arestat preventiv ieri, pentru o perioada de 29 de zile, el fiind cercetat pentru lipsire de libertate si rele tratamente aplicate minorilor.
Decizia de aresta
Tatal acuzat ca si-a tinut copiii legati in lanturi, Marius Gradinaru, a fost arestat preventiv ieri, pentru o perioada de 29 de zile, el fiind cercetat pentru lipsire de libertate si rele tratamente aplicate minorilor.
Decizia de arestare preventiva a fost luata de judecatorii ieseni, dupa ce marti, Marius Gradinaru fusese retinut in urma audierilor copiilor si mamei acestora, din care a reiesit ca barbatul a fost foarte agresiv cu familia sa. Acesta insa a aruncat vina pe frate, sustinand ca nu el, ci fratele sau geaman i-ar fi legat pe copii. Apoi au fost audiati si cei doi copii care au povestit cum tatal lor ii agresa si o batea si pe mama lor. In paralel, tatal si mama copiilor vor aparea in fata judecatorilor, dupa ce Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Iasi (DASPC) a solicitat decaderea acestora din drepturile parintesti. "Exista indicii foarte clare ca barbatul a avut un comportament agresiv in repetate randuri asupra copiilor. Acelasi tratament a fost aplicat si sotiei, lovita uneori chiar in prezenta minorilor", declara Virginia Pralea, purtatorul de cuvant a Politiei Iasi.
In timpul audierilor de la Parchet, Marius Gradinaru nu a reusit sa dea declaratii convingatoare si a recunoscut indirect modul in care isi trateaza agresiv familia. Potrivit Mediafax, pe fond de stres si oboseala, barbatul a suferit o cadere de calciu, motiv pentru care procurorii au solicitat o ambulanta. Dupa acordarea primului ajutor, medicul de la Serviciul Ambulanta a spus ca Marius Gradinaru poate fi audiat in continuare de procurori.
Incredintate asistentilor maternali
Cele doua surori mai mici ale copiilor tinuti in lanturi la Miroslava au fost incredintate ieri unei familii de asistenti maternali, urmand ca si cei doi care au fost eliberati de inspectorii de la Protectia copilului sa fie preluati de parintii adoptivi. "Parintii adoptivi au calificare de asistenti maternali si mai au un copil al lor, in varsta de patru ani. Urmeaza ca si cei doi copii gasiti in lanturi sa ajunga in grija aceleiasi familii. Familia de asistenti are posibilitati materiale sa-i intretina pe toti", a declarat Eliza Chirica, purtatorul de cuvant de la Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Iasi. Deocamdata, copiii gasiti in lanturi vor ramane la centrul de plasament, pentru a mai fi interogati de politistii care ancheteaza cazul.
In cursul anchetei, acestia au spus ca mama era cea care le tinea partea, dar tatal lor a decis sa-i tina inchisi. Oficialii DASPC nu exclud ca, in final, doar tatal sa fie decazut din drepturile parintesti, iar cei patru copii sa revina mamei. DASPC a intervenit la Miroslava in urma cu doua zile, dupa ce presa locala a fost sesizata de un vecin.
Inspectorii de la DASPC au descoperit atunci ca doi dintre cei patru copii ai familiei Gradinaru erau legati cu lanturi de pat, tinuti in intuneric si fara mancare. Eliza Chirica declara la inceputul acestei saptamani ca fetita si baietelul au fost luati din custodia parintilor si internati intr-un centru de primire minori. "Erau tinuti in lanturi. Nu am mai vazut asa ceva. Am adus oameni cu clesti, cu patente, dar nu au reusit sa le desfaca cu totul. Pe baiat l-am luat cu tot cu lantul de la picior", a declarat Eliza Chirica. (B.C.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.