Anton Helesteanu, arbitrul mazilit de presedintele FRF, este dorit la Poli Iasi, continuind traditia cavalerilor in negru recuperati de cluburi.

Sint recuzati, huliti, contestati, amenintati de conducatori de cluburi, jucatori si, deopotriva, de spectatori. Viata de arbitru nu este insa atit de dificila, mai ales la finalul carierei. O data cu ultimul fluier, patronii cluburilor ingroapa securea razboiului mediatic si aleg sa se foloseasca de experienta si influenta dobindite in perioada de activitate, multi dintre arbitri fiind cooptati in structurile de conducere ale formatiilor din primul esalon. Ultimul caz este Anton Helesteanu, care, tocmai mazilit de presedintele Federatiei Romane de Fotbal, Mircea Sandu, primeste o mina de ajutor de la Poli Iasi, club care intentioneaza sa-l angajeze. "Decizia excluderii lui Toni din arbitraj este incorecta si subiectiva, deoarece el avea opt ani de cind arbitra, iar anul trecut a avut foarte multe merite, care au fost exemple pentru ceilalti arbitri. Modul in care l-au scos din arbitraj nu este onorant pentru nimeni si nu merita asa ceva, mai ales ca avem putini specialisti in acest domeniu. Prin urmare, daca vom gasi oportunitatea, sint total de acord sa il aducem pe Toni sa lucreze pentru Poli Iasi", a declarat presedintele de onoare al moldovenilor, Gheorghe Nichita, care a dezvaluit si motivul pentru care si-l doreste pe Helesteanu la club: "El cunoaste cluburile, jucatorii, organizarea si pe presedintii de cluburi si cred ca experienta lui ar aduce numai beneficii clubului". „Nu ma intereseaza politicile cluburilor. E treaba lor ce fac", a fost reactia directorului executiv al FRF, Ionut Lupescu.

Cele mai de succes modele de arbitri recalificati sint la Rapid si la Steaua. Dupa abandonarea carierei, fostul asistent Constantin Zotta a fost preluat de patronul George Copos la Rapid, ajungind, in prezent, numarul unu in club. Acesta a fost insa aproape sa fie demis pentru ca n-a reusit sa aduca arbitri straini la meciul cu CFR Cluj. Reteta giulesteana s-a pastrat si in Ghencea, unde Valeriu Argaseala a avansat pina in pozitia de presedinte al Consiliului de Administratie. Zotta nu este singurul fost arbitru din Giulesti. In 2000, actualul presedinte al Asociatiei Municipale de Fotbal, Vasile Avram, a ocupat pentru scurt timp functia de director general al Rapidului. Avram a facut parte si din Comisia Centrala a Arbitrilor, din care s-a autosuspendat o data cu scandalul legat de inaltimea sub limita a fiului sau, Marius Avram, arbitru in lotul B. Si "gemenii" arbitrajului romanesc, Ion Craciunescu si Adrian Porumboiu, s-au orientat catre birourile cluburilor. In timp ce ultimul a ales sa finanteze gruparea FC Vaslui, Craciunescu a fost mai intii presedinte la Universitatea Craiova, ulterior director la Poli Timisoara. Tot presedinti au fost si Marcel Lica, la Farul Constanta, si Mircea Stoenescu la Dinamo. Sorin Vadana este in prezent director sportiv la "U" Cluj, iar Dan Dragos Craciun este in tratative cu Steaua pentru a deveni doctorul echipei. Inclusiv actualul vicepresedinte al Comisiei Centrale de Arbitri, Constantin Gheorghe "Suceava", a fost, pentru sase luni, director general al Ceahlaului Piatra Neamt.