Comisia Europeana va relua discutiile privind introducerea unei taxe la importurile de camere foto.

Pentru unii oficiali europeni, camera foto care poate sa filmeze "se transforma" in camera video. Ca urmare, domniile lor considera ca treb
Comisia Europeana va relua discutiile privind introducerea unei taxe la importurile de camere foto.

Pentru unii oficiali europeni, camera foto care poate sa filmeze "se transforma" in camera video. Ca urmare, domniile lor considera ca trebuie taxata ca atare. Discutiile au inceput cu mai multe luni in urma, iar in aprilie au hotarat sa le amane pana in iulie.
"Comisia Europeana urmeaza sa ia o decizie la jumatatea acestei luni privind reclasificarea camerelor foto digitale cu functie video in categoria camerelor video", ne-a declarat Valentin Negoita, presedintele Asociatiei Producatorilor si Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor. "Ca urmare, toate importurile tarilor UE de camere foto (din Japonia, Taiwan etc.) ar urma sa fie taxate vamal cu 4,9%", spune presedintele APDETIC.

Neintemeiat. "Nu credem ca exista un motiv intemeiat care sa determine CE sa introduca aceasta taxa, deoarece este foarte clar ca un aparat foto digital are capacitati «restranse» de filmare, si in plus este un echipament IT care nu face obiectul taxarii", ne-a declarat Nicu Stancescu, Business Unit Manager Canon Photo-Video. "Mersul firesc al lucrurilor ar fi sa se introduca camerele video in categoria IT si sa nu mai fie taxate, deoarece modelele actuale de camere video sunt practic echipamente IT", spune
oficialul Canon Romania.

Potrivit reglementarilor actuale, camerele video sunt incadrate la "echipamente care pot inregistra filme", iar camerele foto digitale sunt incadrate la "echipamente IT". Camerele video in UE au o taxa vamala de 4,9% (ca fiind echipamente non-IT), iar camerele foto digitale (ca orice echipament IT) au taxe vamale 0. In Romania, accizele la camere foto (25%) au fost eliminate in 2005, iar in primul an, cresterea pe piata a fost de aproximativ 300%. Presedintele APDETIC crede ca, daca s-ar introduce noua taxa, piata romaneasca in domeniu ar stagna in acest an, acelasi lucru petrecanduse si in restul UE.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.