PULSUL MEDICINEI
Viata protezei pentru genunchi s-a demonstrat ca este mai scurta decat viata protezei de sold. La genunchi ea rezista 15 ani, la sold poate sa-si indeplineasca misiunea si 30 de ani.

Explica artroza la genunchi doctorul Rodica Marinescu, seful Departamentului de artroscopie de la Spitalul Colentina. Protezele trebuie schimbate dupa un anume timp, deoarece fie s-a stricat cimentul de fixare, fie s-au uzat piesele de polietilena ale protezei. Asa ca trebuie sa se implanteze o a doua proteza, numita proteza de revizie. Cand se monteaza a doua proteza se sacrifica alte portiuni de os si apar si zone cu densitati osoase diferite.

Ca atare este necesara sacrificarea unei mase osoase si a unei mase de ligamente mai mari ca la grefarea primei proteze. Viata celei de-a doua proteze implantate este si mai scurta, iar genunchiul cu aceasta a doua proteza are si mai putine functiuni decat unul normal. Tocmai de aceea, pana a ajunge la solutia extrema de implantare a unei proteze, trebuie sa se faca mai multe terapii pentru a incetini procesul de artroza, deci de degradare si pentru a amana momentul protezarii. Cel mai bine este sa se indeparteze momentul implantarii protezei spre varsta de 60 de ani.