Se naste la 6 iulie 1907, insa modifica ulterior data la 7 iulie 1910, pentru a coincide cu fondarea Mexicului modern. Numele ei este Frida Kahlo, o figura-cult a contemporaneitatii.

Frida Kahlo s-a remarcat printr-o frumusete exceptional
Se naste la 6 iulie 1907, insa modifica ulterior data la 7 iulie 1910, pentru a coincide cu fondarea Mexicului modern. Numele ei este Frida Kahlo, o figura-cult a contemporaneitatii.

Frida Kahlo s-a remarcat printr-o frumusete exceptionala, refuzand sa scape de pilozitatea faciala (avea mustata si sprancenele erau unite, ingrosandu-le chiar in autoportrete) si printr-un stil vestimentar inspirat din rochiile mexicane.

Viata artistei a inceput si s-a sfarsit in Mexic, intr-o casa numita Blue House. La 6 ani, Frida s-a imbolnavit de poliomielita, ramanand cu piciorul drept mai subtire fata de cel stang.


ACCIDENTUL. La 17 septembrie 1925, la 18 ani, autobuzul in care se afla a fost lovit de un tramvai. O teava de metal a strapuns abdomenul Fridei, iesind prin vagin. Coloana vertebrala a fost rupta in trei locuri, gatul, cateva coaste, pelvisul au fost rupte, iar piciorul drept fracturat in 11 locuri. Dislocat si zdrobit. Nimeni nu a crezut ca va supravietui, cu atat mai putin ca va mai merge vreodata. Dar dupa o luna de spitalizare a plecat acasa. Captiva in corsete de ghips pentru luni intregi, Frida incepe sa picteze stand in pat, iar sevaletul era deseori sustinut de mama sa. Cu ajutorul unei oglinzi, artista incepe sa picteze tema centrala si distincta a operei sale: propria persoana. 150 dintre tablourile sale salvate sunt autoportrete. "Ma pictez pe mine pentru ca sunt atat de des singura, pentru ca sunt singurul obiect pe care-l cunosc cel mai bine." Si-a revenit in mod miraculos (a putut merge iar), dar durerea cumplita si oboseala au cauzat multiple spitalizari si operatii de-a lungul vietii. Candva, glumea ca detine recordul pentru numarul de interventii chirurgicale (in jur de 30).


VIATA. Acesta este doar inceputul unei vieti tumultuoase. Casatoria cu Diego Rivera (urmata de divort si apoi de o recasatorie), relatiile cu mai multe femei (inclusiv cu sora sa Cristina), avorturile spontane, aventurile scandaloase (printre care si cu revolutionarul rus Leon Trotki) sunt poate cateva argumente pentru a (re)vedea filmul si/sau a citi cartea. Astazi se implinesc 100 de ani de la nasterea Fridei.


Centenar Frida la Vama VecheMaine, in Vama Veche, la Soni, incepand cu ora 22:00, Editura Tritonic te invita la o discutie depre viata tumultuoasa a Fridei Kahlo, dar si cum este vazuta de sora ei in romanul "Frida", de Barbara Mujica. Aceasta intalnire il are ca invitat pe domnul Bogdan Hrib, directorul grupului editorial Tritonic.  "Uneori simt ca mi-am trait intreaga viata prin Frida. Ea era cea care avea parte de aventuri; numai ea experimenta cele mai tari emotii. Traiesc o viata la mana a doua, asa cum i-as purta hainele surorii mele", marturiseste Barbara Mujica, sora Fridei, autoarea biografiei.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.