Cresterea economica, avansul salariilor, numarul mai mare de salariati, imbunatatirea incasarilor bugetare si unele transferuri din bugetul de stat la bugetul asigurarilor sociale vor asigura resursele majorarii pensiilor, a declarat intr-o conferint

Cresterea economica, avansul salariilor, numarul mai mare de salariati, imbunatatirea incasarilor bugetare si unele transferuri din bugetul de stat la bugetul asigurarilor sociale vor asigura resursele majorarii pensiilor, a declarat intr-o conferinta de presa, luni, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, relateaza NewsIn.
Principala sursa de finantare a majorarii pensiilor este cresterea nominala a PIB estimata la peste 10%, datorata unei cresteri economice de peste 6%, care va suplimenta veniturile bugetare cu 1,1 - 1,2 miliarde euro, afirma ministrul.
O alta sursa de finantare a majorarii pensiilor este modificarea bazei de impunere pentru contributiile sociale care se vor plati la venitul brut, si nu la salariul brut ca in prezent. Vosganian a apreciat ca aceasta masura va suplimenta veniturile bugetare cu 300 milioane euro. "Toti salariatii trebuie sa contribuie la bugetul de pensii cu integralitatea veniturilor, pe principiul solidaritatii", sustine ministrul. Potrivit lui Vosganian, majorarea pensiilor presupune numai pentru anul viitor un efort bugetar de peste 2 miliarde euro.
Vosganian a mai declarat ca in 2008 se vor face transferuri din incasarile de taxe indirecte (TVA, accize, taxe vamale) ale bugetului de stat catre bugetul de asigurari sociale, in valoare de 400-500 milioane lei. Ministrul a justificat necesitatea acestei masuri, invocand "dimensiunea morala" care ar avea la baza principiul potrivit caruia veniturile pensionarilor ajung in cea mai mare parte in consum si, implicit, in taxe indirecte, si prea putin in economisire. De asemenea, ministrul a adaugat ca guvernul nu va renunta anul viitor la transferul a doua procente din contributiile sociale catre pilonul II, al pensiilor pivate, dar si ca va diminua cota de contributii, fara a mai preciza procentul de reducere.
Ministrul a aratat ca pensia medie va urca cu 40% la inceputul anului viitor, dupa ce punctul de pensie va creste de la 31% la 37,5% din valoarea salariului mediu brut.
"Astfel, pe ansamblul celor patru ani, pensiile se vor dubla, adica pensia din 2008 fata de cea din anul 2004 va fi de doua ori mai mare", a explicat Vosganian.
Parlamentul a votat saptamana trecuta modificarea legii pensiilor prin care valoarea punctului de pensie va creste, in 2008, la 37,5% din salariul mediu brut, de la 31%, in prezent.
Efortul bugetar al statului pentru majorare va fi de peste sase miliarde lei, in 2008, in conditiile in care guvernul va adopta, tot in 2008, alte doua masuri care vor diminua veniturile bugetare - reducerea contributiilor cu 6%, precum si transferul a altor doua procente la pensiile private obligatorii.

BM: Sistemul de pensii, o combinatie intre cel georgian, cel albanez si cel slovac

Nivelul punctului de pensie este lasat in Romania la discretia autoritatilor, iar sistemul public reprezinta o combinatie intre cel georgian, cel albanez si cel din Republica Slovaca, se spune in raportul "Fiscal Policy and Economic Growth" al Bancii Mondiale.
In Romania, sistemul de pensii se apropie de echilibru, dar beneficiile scad, desi nu la fel de accentuat ca in Georgia si Albania. Acele tari care elimina deficitele este probabil sa faca acest lucru cu costul unor pensii foarte mici, iar cele care pastreaza beneficiile este probabil sa ramana in deficit, au avertizat analistii BM.
"Beneficiul mediu acordat unui nou pensionar trebuie sa se situeze intre 30 si 50% din salariul mediu, dupa incheierea perioadei impuse de munca, care se intinde la 35 de ani pentru barbati, respectiv 30 de ani pentru femei", arata raportul Bancii Mondiale. "Indexarea pensiilor dupa pensionare este si ea arbitrara si depinde de finantele din sistem", indica raportul. "In concluzie, in timp ce se estimeaza ca reechilibrarea pe termen lung intre contribuabili si beneficiari va ameliora echilibrele fiscale ale sistemelor de pensii din Europa si Asia Centrala, acest lucru nu va fi suficient ca sa elimine deficitele, mentinand niveluri rezonabile de venit in viitor", potrivit raportului BM.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.