Premierul este acuzat ca ii considera pe romi infractori.

Asociatia Romani Criss a depus o plingere la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) impotriva lui Calin Popescu Tariceanu (foto). Reprezentantii Romani Criss se declara nemultumiti de declaratiile facute in urma cu o zi de premier, potrivit carora Ministerul Internelor si Reformei Administrative va trimite o echipa de cinci politisti „care sa ajute la prinderea si repatrierea romilor care comit infractiuni in Roma".

Membrii organizatiei sint cu atit mai nemultumiti cu cit din declaratia premierului, potrivit careia romii „comit toate infractiunile posibile, de la tilharie si prostitutie pina la jafuri organizate si trafic de droguri", rezulta ca fireasca asocierea romilor „exclusiv cu infractionalitatea". „Este cu atit mai putin de acceptat ca nimeni nu reactioneaza si ca pare un lucru absolut firesc. Nu este firesc ca oamenii publici sa faca astfel de declaratii. Nu este firesc sa asociem romii exclusiv cu infractionalitatea (si nici sa gindim asta), dintr-un motiv foarte simplu: etnia nu determina infractionalitatea", se arata intr-un comunicat citat de MEDIAFAX.

Motive de nemultumire a stirnit si afirmatia potrivit careia ofiterii romani au ca misiune instruirea colegilor italieni „in psihologia si modul de operare al romilor care comit infractiuni". „Din pacate, declaratia domnului Tariceanu intregeste sau continua lantul declaratiilor discriminatorii fata de romi, urmind exemplul presedintelui Romaniei, Traian Basescu, sau al altor colegi din alte partide", se arata in comunicat. Romani Criss atrage atentia asupra faptului ca nu exista pozitii publice din partea autoritatilor, care sa condamne rasismul.