Romania si Franta au consemnat in luna mai o rata a somajului de 21,9% in randul tinerilor cu varsta sub 25 de ani, Grecia si Polonia fiind singurele state europene care au raportat niveluri mai ridicate, potrivit datelor Eurostat.
Rata somaju
Romania si Franta au consemnat in luna mai o rata a somajului de 21,9% in randul tinerilor cu varsta sub 25 de ani, Grecia si Polonia fiind singurele state europene care au raportat niveluri mai ridicate, potrivit datelor Eurostat.
Rata somajului in randul tinerilor a fost de 22,1% in Polonia, in luna mai, iar Grecia a consemnat un nivel de 24,6%, in primul trimestru al anului, se arata intr-un comunicat al biroului european de statistica, Eurostat.
In Romania, somajul pentru persoanele in varsta de pana la 25 de ani s-a mentinut la nivelul aferent lunii precedente, dar a crescut fata de rata de 21,3% inregistrata in mai 2006.
La nivelul celor 27 de state ale blocului comunitar, rata medie a somajului pentru tinerii cu varsta sub 25 de ani a fost de 15,9%, usor mai ridicata decat nivelul din zona euro, de 15,3%. Cel mai redus somaj a fost raportat in Olanda, de 5,7%, urmata de Danemarca, cu 6,4%, si Irlanda, cu 7,7%.
In randul locuitorilor de peste 25 de ani, rata somajului a fost de 5,8% in UE, respectiv de 5,9% in cele 13 state ale zonei euro. In Romania, nivelul a fost egal cu media europeana si usor mai mare decat rata aferenta lunii mai 2006, de 5,8%. Pentru intreaga populatie, rata somajului, ajustata sezonier, s-a plasat la 7% in luna mai, la nivelul UE, in scadere usoara comparativ cu luna aprilie, cand a atins 7,1%. In mai 2006, nivelul a fost de 8%. Olanda si Danemarca au raportat cele mai reduse rate ale somajului, de 3,2%, respectiv 3,3%, urmate de Irlanda si Cipru, cu 4,1%, respectiv 4,2%. Cele mai mari rate au fost inregistrate in Slovacia - 10,8%, Polonia - 10,5%, si Franta - 8,7%.
Somajul a scazut, in ultimul an, in 22 de state europene, patru tari au inregistrat cresteri, iar in Romania ponderea persoanelor fara un loc de munca s-a mentinut stabila.
Romania a consemnat un somaj de 7,3% in mai, in crestere usoara fata de 7,2% in luna anterioara, dar la acelasi nivel cu cel raportat in mai 2006. In randul barbatilor, rata somajului a fost de 8,1%, in vreme ce procentajul femeilor fara loc de munca se plaseaza la 6,3%.
Potrivit statisticii publicate pe site-ul Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, rata somajului, la sfarsitul lunii aprilie, a fost de 4,5%, in scadere cu 1,3% fata de valoarea inregistrata in perioada similara a anului trecut si cu 0,4% fata de luna precedenta. Datele Eurostat se refera la locuitorii cu varste cuprinse intre 15 ani si 74 de ani, fara loc de munca, care pot incepe sa lucreze in decursul a doua saptamani si care, in ultimele patru saptamani, si-au cautat in mod activ un loc de munca. Eurostat estimeaza ca un numar de 16,4 milioane de locuitori ai UE nu au avut un loc de munca in mai 2007, dintre care 10,4 milioane de persoane traiesc in zona euro. In luna corespunzatoare din 2006, nivelul a fost de 18,6 milioane de persoane in UE, respectiv 11,8 milioane in zona euro.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.