Festivalul European de animatie AniMOTION va incepe in Capitala Culturala Europeana pe 3 iulie.Lungmetrajul „Les triplettes de Belleville", regizat deSylvain Chomet, va deschide festivalul In cadrul celor cinci sectiuni ale festivalului organizat de Fundatia AltArt vor fi proiectate 95 de filme care au fost selectionate pentru concurs, dintre care mai bine de un sfert sint creatii englezesti. Filme de scurt si lungmetraj, povestiri educationale sau filme promotionale, videoclipuri, povestiri interactive si povestiri urbane, care insumeaza 500 de minute, vor fi prezentate la Casa de Cultura a Sindicatelor si la Pavilionul 2007 din Sibiu. Juriul, format din specialisti din Romania, Polonia, Ungaria si din Cehia, va acorda premiul cel mare, in valoare de 1.000 de euro, dar si celelalte cinci premii, pentru fiecare sectiune, fiecare in valoare de 600 de euro. In ceea ce priveste contributia artistilor romani, acestia sint autorii a 20% dintre filmele intrate in competitie. „Animat Planet", serialul care a fost deja prezentat la un post de televiziune, „Aventurile lui Piccolo si Saxo", primul lungmetraj de animatie 3D realizat in Romania, in colaborare cu Franta, sint doua dintre filmele romanesti care vor fi proiectate la Sibiu. „O scurta poveste", filmul lui Radu Igazsag care a fost prezentat si la Bucuresti, va spune povestea animatiei autohtone, incepind cu primele filme de la inceputul secolului trecut si pina in 1990.

Filmele din afara competitiei, performance-urile audio-vizuale, colocviile si lansarea ultimului numar al revistei „Hardcomics" sint citeva dintre evenimentele conexe care vor avea loc la AniMOTION. Publicul este, de altfel, invitat nu numai sa participe la proiectii si discutii, dar si sa-si creeze propriile filme. Animatron, dispozitivul interactiv conceput de organizatori prin care doritorii vor putea crea animatii, va fi, cu siguranta, „jucaria" preferata a celor care nu vor ramine la statutul de spectator.

Directorul festivalului, Istvan Szakats, spune ca intreaga poveste a pornit de la dorinta de a promova acest fenomen in rindurile publicului roman, pentru care animatia are, de cele mai multe ori, un statut underground. Precizind, de asemenea, ca AniMOTION „nu este pentru copii, ci pentru copiii mari", a adaugat ca motivatia acestui eveniment este, in mare, aceea de a „intelege mai bine creativitatea si estetica, arta si cultura", conjugate cu placerea pura a privitorului.