O companie care vrea productivitate maxima trebuie sa isi pastreze angajatii sanatosi. Aceasta a fost concluzia conferintei sustinute de Comisia Europeana la Bruxelles pe tema "Dieta, activitate fizica si sanatate la locul de munca".


O companie care vrea productivitate maxima trebuie sa isi pastreze angajatii sanatosi. Aceasta a fost concluzia conferintei sustinute de Comisia Europeana la Bruxelles pe tema "Dieta, activitate fizica si sanatate la locul de munca".


Angajatul se mentine sanatos cu hrana de calitate si activitate fizica. In felul acesta se reduce riscul aparitiei bolilor cardiovasculare si al obezitatii, una dintre cele mai mari probleme cu care se confrunta lumea in acest moment. Robert Madelin, director general pentru sanatatea si protectia consumatorului din cadrul Comisiei Europene, prin implementarea unei vieti flexibile la nivelul angajatorilor. "Dorim eliminarea stresului, cresterea numarului de exercitii fizice, implicarea unui trainer pentru aceasta activitate si imbunatatirea mancarii servite la cantine", a spus Madelin in deschiderea conferintei.


PROGRAME. Pentru a realiza aceste deziderate, Comisia Europeana lucreaza cu specialisti care sunt gata oricand sa consilieze angajatorii. In unele tari ale Uniunii Europene aceste programe functioneaza de foarte mult timp. De exemplu, in Finlanda de mai bine de o jumatate de secol s-au creat conditii ca angajatii sa serveasca pranzul la serviciu, contra unor sume modice, in urma unor acorduri incheiate intre sectorul public si cel privat. Studiul realizat de Eva Roos, cercetator din Finlanda, arata ca mai bine de 60% dintre finlandezi iau pranzul in fiecare zi.


COSTURI.Toate aceste masuri sunt luate pentru a scadea costurile implicate de tratarea angajatilor bolnavi. In 2002, in Marea Britanie s-au pierdut aproape 4.000 de milioane de lire din cauza angajatilor obezi. Mai mult, anga-jatii bolnavi lipsesc de la serviciu. Tot in Marea Britanie, daca s-ar fi adunat toate zilele de concediu medical, s-ar fi ajuns la suma de 18 milioane de zile, ceea ce a dus la o scadere a productivitatii angajatorului. O alta problema pe care Comisia Europeana vrea sa o rezolve este fumatul. De aceea, o parte din companiile din Belgia au angajat consultanti care sa ii ajute pe fumatori sa renunte la viciul lor.


De aceea, European Network for Workplace Health Promotion (ENWHP) a initiat un proiect prin care se doreste ca toata forta de munca din Europa sa fie sanatoasa tun. Un prim pas va fi convingerea angajatorilor ca oamenii care lucreaza pentru ei au nevoie de o cantina unde sa ia pranzul, o sala de gimnastica si un cabinet medical. PROIECTE
"Dorim eliminarea stresului, cresterea numarului de exercitii fizice, implicarea unui trainer pentru aceasta activitate si imbunatatirea mancarii servite la cantine"
Robert Madelin, irector general "Sanatatea si protectia consumatorului"


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin