Autoritatile de mediu se iau din nou de intreprinderea Romplumb din Baia Mare, pe care o acuza ca nu face nimic pentru a reduce cantitatea de noxe eliberate in aer. Inspectorii Garzii de Mediu ameninta ca vor inchide fabrica daca nu se va remedia sit
Autoritatile de mediu se iau din nou de intreprinderea Romplumb din Baia Mare, pe care o acuza ca nu face nimic pentru a reduce cantitatea de noxe eliberate in aer. Inspectorii Garzii de Mediu ameninta ca vor inchide fabrica daca nu se va remedia situatia.


Potrivit Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile, Romplumb Baia Mare a depasit in luna iunie valoarea maxima admisa a indicatorului de poluare cu plumb, pulberile toxice imprastiindu-se pe suprafete de peste un kilometru in zona orasului Baia Mare. Gradul maxim de poluare s-a inregistrat in perioada 27-30 iunie, cand emisiile Combinatului Romplumb au fost de patru ori mai mari decat valoarea maxima admisa a indicatorului de poluare cu plumb, informeaza Ministerul Mediului.


PROCESE IN INSTANTA. Analizele au fost realizate de Agentia de Protectia Mediului (APM) Maramures, care a constatat ca poluarea s-a produs din cauza unor dereglari tehnologice si opriri sporadice ale instalatiilor de topire si aglomerare. Potrivit sursei citate, valoarea maxima admisa la degajarea in atmosfera a reziduurilor de plumb este de cinci miligrame pentru un metru cub, in timp ce pentru dioxidul de sulf (SO2) valoarea nu trebuie sa depaseasca doua miligrame pentru un metru cub. "Acest nivel de poluare este uzual pentru Romplumb, care a inregistrat depasiri si de 20-30 de ori ale valorii indicatorului de poluare cu plumb", a declarat pentru agentia Rompres Calin Crisan, comisarul-sef al Comisariatului Judetean Maramures, din cadrul Garzii Nationale de Mediu. Acesta a explicat ca in prezent exista trei procese pe rol intentate de GNM societatii Romplumb, pentru neplata unor amenzi cu valori cuprinse intre 70.000 si 100.000 de lei. "Instalatia cu care opereaza Romplumb dateaza din 1854, iar modernizarile care s-au facut sunt minore, cu toate ca Guvernul a alocat atat in 2006, cat si in 2007, prin doua hotarari de Guvern, aproximativ 34 de milioane de lei pentru ecologizarea productiei de la societatea din Baia Mare", a spus reprezentantul GNM.


INVESTITII. Din cele 6,6 milioane de lei pe care conducerea combinatului s-a angajat sa ii investeasca in mediu in anul 2006, au fost achizitionati numai 100 de saci de filtru de pulberi, actiune care poate fi considerata investitie de mediu, acuza Garda de Mediu. In rest, au fost reabilitate cladiri, au fost efectuate zugraveli, insa acestea nu pot fi considerate investitii de mediu. Pentru anul acesta, societatea si-a propus sa faca investitii in valoare de 7,1 milioane RON, insa nu a specificat in ce domeniu.


PROBLEME. Potrivit autoritatilor de mediu, calitatea aerului in zona Baia Mare a fost si este afectata considerabil de emisiile de pulberi cu continut de plumb, cadmiu si dioxid de sulf. In unele zone, concentratia de plumb din aer este de 10 mai mare decat limita admisa, insa sunt si situatii unde depasirea este de 17 ori mai mare. Aceasta situatie este determinata de uzura fizica si morala a utilajelor din dotare. Mai mult, instalatia de la Combinatul Romplumb fiind foarte veche, este foarte greu sa se conformeze.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.