Ceruta cu insistenta de Basescu si de Tariceanu, Strategia Postaderare a fost trimisa ieri partidelor cu o intirziere de trei luni.

Departamentul pentru Afaceri Europene (DAE) a trimis ieri partidelor politice, sindicatelor si patronatelor forma finala a strategiei postaderare a Romaniei. Documentul este structurat pe trei parti: prima - o evaluare a constructiei europene la data aderarii, a doua - strategia de dezvoltare pe perioada postaderare si o treia parte care sintetizeaza pozitia Romaniei fata de principalele teme europene.

Conform acestei ultime parti a documentului, „obiectivul strategic al Romaniei este de a face din UE un actor la Marea Neagra care sa contribuie esential la realizarea acestui spatiu, prin definirea, pe termen mediu, a unei «dimensiuni pontice a UE»." In ceea ce priveste relatia cu Republica Moldova, Romania va sprijini apropierea acestei tari de UE, prin incheierea unui nou Acord de Parteneriat si Cooperare UE-Republica Moldova, dupa modelul celui cu Ucraina. Elaborarea unei strategii postaderare s-a dovedit a fi o misiune extrem de anevoioasa pentru grupul de lucru format din experti guvernamentali si reprezentanti ai partidelor politice, ai Academiei Romane, sindicatelor si patronatelor. O dovedeste si faptul ca grupul condus de secretarul de stat Adrian Ciocanea (foto) a depasit toate termenele fixate de-a lungul timpului de premierul Tariceanu. Documentul a fost cerut de-a lungul timpului cu insistenta de Comisarul Leonard Orban, dar si de presedintele Basescu. Infiintat la jumatatea lunii februarie a acestui an, grupul condus de Ciocanea primea din partea premierului un prim termen pentru elaborarea documentului: 15 aprilie. Termenul avea sa fie lasat cu mult in urma, dar nu avea sa fie singurul. Pe 5 iunie, Ciocanea promitea ca va prezenta o prima forma a Strategiei in zece zile. Nici de aceasta data documentul nu avea sa fie facut public.

Intre timp, unele partide au inceput sa se indoiasca de utilitatea unui asemenea document. „Din punctul de vedere al PSD, strategia postaderare este un subiect caruia nici nu ii mai vedem rostul. Au trecut cele sase luni in care ea trebuia elaborata. Romania isi consacra astfel statutul de tara imprevizibila, din pacate", ne declara in urma cu doua saptamini fostul negociator-sef in relatia cu UE Vasile Puscas.

Potrivit informatiilor noastre, mai multe reuniuni ale grupului ar fi fost aminate fara nici o explicatie. O parte dintre reprezentantii partidelor ar fi chiulit constant de la reuniuni. Printre acestia: cei ai PSD, PRM sau PD.

Teme pentru campanie Secretarul de stat pentru Afaceri Europene, Adrian Ciocanea, a pus ieri la dispozitia presei un set de teme prioritare pentru tara noastra, in context comunitar. El spera ca astfel sa influenteze benefic dezbaterile din campania pentru europarlament. Demnitarul se teme ca politicienii se vor axa mai mult pe problemele din tara si pe contrele de partid, iar domeniile comunitare cu adevarat importante ar putea cadea in derizoriu. Potrivit lui Ciocanea, cele patru teme de maxima importanta sint: adoptarea tratatului de reforma, viitorul UE in domeniile social, economic si de mediu, zona de libertate, securitate si justitie si politica externa. Daca aceste probleme vor fi promovate de ziaristi, ele ar putea fi preluate ulterior si de politicienii „mai putin pregatiti", crede Ciocanea. (I.M.)